Po koncu italijanskega Gira se prav s to francosko enotedensko dirko glavna pozornost že usmerja proti francoskemu Touru. Večina favoritov za skupno zmago jo izkorišča za veliko generalko, predvsem pa primerjavo. Lani je Froome prav z zmago na Dauphine napovedal slavje v Parizu, leto prej tudi Brad Wiggins. Mimogrede, ekipa Sky bo odšla na Tour brez sira Wigginsa, kar je sprožilo veliko polemik.

Prvič Dauphine kot pripravo za Tour izkorišča tudi Simon Špilak. Prekmurec je uvodni dan končal za nekaterimi potencialnimi tekmeci Nibalijem, Kwiatkovskim, Van Garderenom, Talanskim. »Mislim, da smo s Simonovo vožnjo lahko kar zadovoljni,« je bil komentar športnega direktorja ekipe Katjuše Dmitrya Konjiševa na Špilakov zaostanek 22 sekund. Najboljši slovenski kolesar je znan po tem, da v primerjavi s tekmeci pridobiva iz dneva v dan, posebno v zahtevnih etapah, najtežji sta današnja in sobotna etapa.

Koren je bil drugi mož ekipe Cannondale in bo v naslednjih dneh zagotovo poskušal v kakšnem dnevu posebej izstopati. Vsaj tako motiviran bo tudi za 21. Dirko po Sloveniji, saj je trasa z uvodnim kronometrom v Ljubljani in dolgim vzponom do Treh kraljev na Pohorju Primorcu bolj pisana na kožo kot prejšnje z Vršičem, Pokljuko, Goltemi. Skorajšnji začetek slovenskega toura je mogoče čutiti na vseh dirkah s slovenskimi kolesarji. Že v petek je Gregor Gazvoda, letos član avstrijske ekipe Arbo Gebruder Weiss, po petih letih znova osvojil naslov državnega prvaka v kronometru v okviru kronometra Franja. Nista mu bila kos niti lanski prvak Klemen Štimulak (Adria) niti Blaž Jarc (NetApp), kot četrti in peti sta končala utrujeni Jan Polanc (Lampre) in Matej Mohorič (Cannondale). Zanimivo, da je bilo v tujih spletnih medijih več objav o slovenskem prvenstvu kot doma. Vsi omenjeni bodo nastopili na slovenskem touru. Gazvoda v ljubljanski etapi tudi z majico prvaka, potem v dresu reprezentance.

Odlično pripravljenost kaže lanska zmagovalna ekipa Adria Mobil. Kristjan Fajt, ki je v novomeški ekipi nepogrešljiv vodonosec – pomočnik ali »gospod stoodstotni«, je dobil priložnost za dokazovanje na 58. Dirki po Slovaškem. »Žal mi je, da mi ni uspelo. Bil sem zrel za zmago,« je potožil, ker ga je po šestih dneh le za 10 sekund premagal Ukrajinec Polivoda.

Da ekipa z lanskim zmagovalcem Radoslavom Rogino stopnjuje pripravljenost, je dokaz tudi niz visokih etapnih uvrstitev Mateja Mugerlija ter prepričljiva ekipna zmaga. Udaren bo tudi prihod Grega Boleta. Z ekipo Vini Fantini je obsojen na bolj eksotične lokacije dirk. V nedeljo je zmagal na uvodni etapi Dirke po Koreji, kar je 16. zmaga Slovencev na članskih dirkah UCI.