»Glede na datum in način odstopa vlade ter na strogo določene roke za ugotavljanje možnosti za sestavo nove vlade oziroma za razpis predčasnih volitev je 13. julij v teh razmerah najboljši mogoč datum,« je pojasnil Pahor. Znova je poudaril tudi, da datum volitev ni prosta presoja predsednika republike, pač pa da je vezan na ustavo, zakon in poslovnik DZ.

Predčasne volitve so po njegovem mnenju za državo in vse nas »veliko, veliko boljša izbira kot že četrti poskus, da se imenuje mandatar ali tretja vlada v enem samem mandatu državnega zbora«.

Možnosti za razpis volitev septembra ni bilo

Možnosti za razpis volitev v septembru glede na datum in način odstopa vlade ter poslovniške in zakonske roke pa sploh nikoli ni bilo, je dejal Pahor.

Kolikor je po eni strani nehvaležno, da bodo volitve sredi julija, pa je po drugi strani tudi zelo dragoceno, da se bosta sicer dva politično manj aktivna meseca porabila koristno, za pogovore in dogovore o oblikovanju nove vlade, je ocenil. Glede na dosedanje izkušnje pri oblikovanju vlad gre po njegovih besedah pričakovati imenovanje, sestavo in potrditev nove vlade s polnimi pooblastili že sredi septembra.

Sedanje politično dogajanje je po njegovih besedah treba videti tudi v optimistični smeri. Glede na osebne izkušnje ter upoštevajoč mnenja uglednih tako domačih kot tujih strokovnjakov si namreč Pahor, kot pravi, dovoli oceniti, da je Slovenija na pragu izhoda iz gospodarske krize. Zato meni, da imata naslednja sestava DZ in nova vlada priložnost ter odgovornost, da Slovenijo začne vračati med najbolj napredne in zgledne države v Evropi in po svetu.

Se bodo stvari obrnile na bolje?

Glede na relativno ugodne zunanje gospodarske okoliščine, naše dobre in slabe izkušnje z reševanjem krize ter glede na »naše upravičeno pričakovanje, da se končno stvari obrnejo na bolje«, so predčasne volitve pomembna priložnost za našo državo, je še dodal Pahor.

Datum volitev se lahko sicer še spremeni, saj so že ob prvi informaciji, da bi bile volitve lahko med počitnicami, nekateri napovedovali vložitev zahteve za ustavno presojo razpisa volitev.

Državni zbor bo sicer že drugič v zgodovini države predčasno zaključil svoj mandat. Sedanji sklic, ki se je na ustanovni seji sestal 21. decembra 2011, je torej razpuščen po približno dveh letih in pol delovanja. Mandat aktualnih poslank in poslancev bo sicer trajal vse do ustanovne seje novega DZ.

Solidarnost bo vložila ustavno presojo

»Z obžalovanjem sprejemamo odločitev predsednika republike o datumu razpisa volitve. Na julijske volitve bo zaradi verjetne nizke udeležbe padla močna senca nelegitimnosti. Volitve sredi julija so kršitev človekovih pravic volivk in volivcev. Zato v Solidarnosti vztrajamo pri ustavni presoji predsednikovega odloka,« so navedli v sporočilu za javnost, ki so ga poslali samo uro po Pahorjevi razpustitvi DZ in razpisu predčasnih volitev.

Ustavno presojo bodo vložili v prihodnjih dneh, pričakujejo pa, da bo ustavno sodišče zaščitilo ustavno zagotovljeno volilno pravico in v najkrajšem možnem času razveljavilo predsednikov odlok.

Volitev poleti si ne želi nihče

Möderndorfer je v izjavi za STA poudaril, da je glede na obstoječo zakonodajo in poslovnik trenutno dogajanje razumno in logično. Volitev poleti si sicer po njegovih besedah v resnici nihče ne želi, a »če druge zakonske poti ne bo, bodo pač 13. julija«.

Ob tem je zatrdil, da Zavezništvo Alenke Bratušek ne bo vlagalo ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev. Če jo bodo, jo bodo po njegovih besedah tisti, ki so to napovedali. »Ne znam predvidevati ali pogledati v možgane ustavnih sodnikov in glede na to, da nas presenečajo kar naprej, imajo verjetno kakšno presenečenje pripravljeno tudi za zdaj,« je povedal in pristavil, da v zavezništvu z datumom 13. julija nimajo nobenih težav.

V SDS so na volitve pripravljeni

Tanko je medtem opozoril, da so se za trenutno dogajanje odločili »tisti, ki so preučili roke« in sprožili takšen proces. To je bila odločitev premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je spomnil.

Zagotovil je tudi, da so v SDS na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija. Po njegovi oceni vedno protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni in imajo težave.

Na vprašanje, ali se mu zdijo primerne volitve sredi poletja, pa je Tanko odgovoril, da se je »tako razpletla situacija, povezana z ustavno normo, pravili ter poslovnikom. Druge možnosti tukaj pač očitno ni«.

Za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni

Pred tem, ko bi predčasne volitve lahko bile poleti, se je DZ sicer znašel že leta 2000, vendar so v drugem krogu izglasovali prehodno vlado Andreja Bajuka. Podprli so jo poslanci SDS ter takratne SLS+SKD in še dve poslanki. Stranke politične levice so se tedaj zavzemale za čimprejšnje volitve. Prvak SDS Janez Janša pa je dan pred izvolitvijo Bajukove vlade ocenil, da je kakršnakoli alternativa neizvolitvi nove vlade za državo slaba, saj »sredi poletja ni mogoče imeti resnih predčasnih volitev«.

Tokrat pa za prehodno vlado pogoji niso izpolnjeni, nihče ni predlagal kandidata za mandatarja in ni prišlo do glasovanja, je danes pojasnil Tanko. Torej po njegovih besedah ostane samo še druga različica: izvedba volitev v rokih, ki jih predpisuje ustava in ustrezna zakonodaja.

Zanoškar pričakoval volitve jeseni

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je v izjavi za medije danes izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se »tega projekta« lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo dalje.

Nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar pa je priznal, da je vendarle pričakoval, da bodo volitve jeseni, a če bodo julija, bodo pač julija.