Popolno vesoljsko kosilo

»Vesolje je lepo, a hrana v vesolju bi lahko bila boljša,« meni britanski astronavt Tim Peake, ki se je odločil, da bo izboljšal tudi vesoljska kosila. Zato je začel natečaj za najboljše obroke na mednarodni vesoljski postaji, kamor se bo odpravil prihodnje leto. Zmagovalec natečaja bo svoje ideje v podrobnosti razvil s slovitim kuharskim mojstrom Hestonom Blumenthalom. Astronavti se že dolgo pritožujejo, da je vesoljska hrana sicer hranljiva, a »pocasta« in brez okusa, saj je večinoma dehidrirana in jo astronavti le zmešajo z vodo. Res pa je, da ljudje v vesolju zaradi ničelne težnosti izgubijo vonj, kar vpliva tudi na okus jedi.

Na Kitajskem prepovedano pojesti medveda

Pri nas velja medvedje meso za redko specialiteto, na Kitajskem pa greste lahko zaradi medvedjega zrezka v zapor. Pred nekaj tedni so namreč sprejeli zakon, ki prepoveduje hranjenje z ogroženimi divjimi živalmi, predpisana kazen pa je do deset let zapora. Na seznamu je 420 živali, med njimi tudi pande in azijski črni medved. Kitajska vlada se je za ta ukrep odločila po tem, ko so marca odkrili nelegalne lovce, ki so ustrelili in v hrano predelali deset tigrov, da bi zadovoljili apetite bogatih kitajskih poslovnežev.

Turkmenistanski predsednik prodaja vodko

Turkmenistan velja za deželo, kjer brez ugovorov gojijo kult osebnosti. Leta 2006 umrli predsednik Saparmirat Nijazov je bil v tem kos korejskim voditeljem, saj je denimo mesec januar poimenoval po sebi, april po svoji mami, učenci pa so se na pamet učili Ruhnamo, pesnitev, ki jo je spisal v čast očeta Turkmenistancev – sebe, seveda. Sedaj pa njegova podoba prodaja vodko. Vodka, poimenovana Darilo Turkmenbašija Velikega, se kiti z njegovim portretom in je kljub zasoljeni ceni 53 dolarjev prodajna uspešnica. Menda zato, ker v Turkmenistancih doma in po svetu zbuja domoljubje.

Savdski hladilniki za reveže

Sliši se neverjetno, a tudi v z nafto polni Savdski Arabiji so reveži. V mestu Hail je neznani moški na ulico postavil hladilnik z brezplačno hrano za vse, ki si je ne morejo kupiti. S tem je želel revežem prihraniti ponižanje, ko bi morali za hrano prositi. Za svoje dejanje je dobil odobritev vodilnega savdskega klerika šejka Mohameda Al Arefa, ki je o neznanem dobrotniku celo tvitnil, češ da je to pa res dejanje dobrote. Kmalu po tem se je v medijih pojavila pobuda za nacionalno akcijo hladilnikov za reveže na savdskih ulicah, v njih pa naj ne bi puščali le ostankov hrane tako kot moški iz Haila, temveč svežo, posebej za to skuhano hrano.