Zaobljene oblike so bile že od nekdaj sestavni del interjerja. Z oblikami in načini uporabe v oblikovanju prostora ustvarjajo prefinjene forme, ki so uporabne predvsem zaradi izogibanja ostrim kotom in so nadvse prijetne na pogled. Čeprav so krivulje po navadi ljubše ženskemu spolu - zaradi finosti in elegance - pa v takšnih prostorih radi bivajo vsi. Zaobljene oblike poudarjajo pretočnost in dinamiko oblik, zato so priporočljive tudi za tiste željne adrenalina.

Zaobljeno pohištvo pomeni odmik od klasike

Načini uporabe krivulj v prostoru so neomejeni, posebno moden pa je trend zaobljenega pohištva. Poleg estetskih ima takšno pohištva tudi povsem uporabne razloge – priporočljivo je predvsem v družinah z majhnimi otroki. Čeprav so krivulje pri oblikovanju pohištva vedno prisotne, pa takšno oblikovanje pomeni odmik od klasike.

Uporabite krivulje v različnih prostorih in na različne načine. V kuhinjah se poigrajte z obliko elementov, ki so lahko povsem ali le delno zaobljeni. Takšna oblika kuhinje daje prostoru dinamiko in ga dela drugačnega od klasičnih ravnih oblik. Poleg kuhinjskih elementov lahko s krivuljami poudarite tudi kuhinjski pult ali kuhinjski otok, ki bosta postala privlačen povezovalni elementi med kuhinjo in jedilnico.

Meja pri oblikovanju naj bo vaša domišljija

Poleg kuhinje lahko učinke krivulj uporabite tudi v dekoraciji kuhinjskih elementov ali sten nad delovnim pultom. Organske ali zaobljene linije, uporabljene na dekorativen način, bodo osvežile tudi klasične ravne zasnove kuhinj, ki bodo postale posebne. Vaša kuhinja se bo od drugih razlikovala toliko, kolikor boste pri oblikovanju pustili prosto pot domišljiji in kreativnosti.

Jedilnica je idealen prostor za vpeljavo krivulj ali organskih oblik, ki bodo lepo prišle do izraza pri oblikah jedilne mize, stilu stolov in drugih elementov, ki jih po navadi postavljamo v ta prostor. Jedilnica je izpostavljen in pomemben del vsakega doma, zato tudi izbor posebnega dizajna še dodatno poudari njeno vizualno pomembnost.

Zanimiva in drugačna dnevna soba

Svežino in dinamiko boste v dnevno sobo vnesli z izbiro sedežne garniture zaobljenih oblik. Radij krivulj izberite sorazmerno z višino območja za sedenje, čeprav bo sedežno garnituro popestrila že vsaka najmanjša organska oblika. Užitek bo še večji, če ga boste nadgradili z nizkimi klubskimi stoli zaobljenih ali organskih oblik. Prostor okrog teh elementov naj bo kar najbolj prazen – tako bodo učinki posameznih elementov prišli najbolj do izraza.

Stene bodo bolj razgibane in zanimive, če boste nanje postavili privlačne police zaobljenih oblik, ki so hkrati uporabne in dekorativne. Poleg polic boste dnevno sobo popestrili še z izbiro zanimivih zaobljenih komod in visečih elementov.

Zaobljene oblike so tudi izjemno praktične

Idealen kos pohištva v spalnici, s katerim boste povsem izrazili svojo inovativnost in naklonjenost zakrivljenemu oblikovanju, je postelja. Načini uporabe zaobljenih oblik na tem elementu so številni. Krivulje in organske oblike so lahko del posteljne oblike – na vzglavju ali okvirju – ali dekoracije.

Tudi kopalniški elementi in pohištvo so pogosto zaobljeni – predvsem zaradi vizualnih razlogov in lažjega vzdrževanja. Poleg zaobljenih umivalnikov, kadi in kabin za prhanje lahko zaobljene oblike krasijo tudi osrednje ogledalo, ki je zelo pomemben in poudarjen element v kopalnici.

Vir: www.zena.hr