Osnovno vprašanje pa je, ali so okrogle postelje le drzen dizajnerski izraz ali nepraktična izbira. Danes so simbol elegance, prefinjenosti in eksotičnosti. Bi vi, če pravkar kupujete novo pohištvo, izbrali okroglo ali raje navadno klasično posteljo? Verjetno bi se odločili za slednjo možnost, vendar bi se morda zaradi novega dizajna, ki je idealen za sodoben in celo minimalističen interjer, vendarle premislili. Na primer, če opremljate stanovanje z odprtim načrtom, ali če so v njem zaobljene stene, kamor jih lahko učinkovito umestimo. Ne nazadnje pa bi se okrogle postelje v otroški sobi razveselili tudi naši malčki.

round1.jpg

Postavljena le v dovolj velik prostor

Če razmišljate o okrogli postelji, najprej preverite, ali je prostor, kamor jo nameravate postaviti, dovolj velik, saj želite do nje dostopati iz vseh smeri. Nikar ne tlačite postelje, katere povprečni premer znaša nekaj več kot dva metra, v majhno spalnico, ker bo videti smešna in neprivlačna. Okrogla postelja je primerna za večje prostore, torej predvsem za lastnike večjih stanovanj in hiš, kjer so sobe dovolj prostorne. Mnogi cenijo dejstvo, da lahko ležijo v kateri koli smeri in občudujejo razgled skozi panoramska okna, če jih imajo, če pa poleg okrogle postelje v spalnico, ki je opremljena s kaminom, dodate še televizor z velikim zaslonom, je uživanje zagotovljeno.

Okroglo posteljo lahko postavite na sredino prostora, pri čemer ne potrebujete klasičnega vzglavja; za piko na i romantičnemu vzdušju poskrbi čudovit lestenec nad njo. Če pa je postavljena ob zid, so lahko v posebej oblikovano zaobljeno vzglavje, tako kot pri običajni postelji, vgrajene dodatne luči, glasbeni sistem, poličke itd. Ker vam v okrogli postelji ni treba ležati zgolj v eni smeri, je mnogo bolj prilagodljiva tudi za dnevni in ne samo za nočni počitek. Nekatere pa je mogoče celo obračati na posebnih vodilih. Okroglo posteljo lahko dopolnite z ustreznim zaobljenim pohištvom, kar daje vaši spalnici še bolj luksuzen nadih.

round2.jpg

Spalno udobje, ki pa ni poceni

Tisti, ki se odločijo za takšno rešitev, pa morajo računati s tem, da je treba za okroglo posteljo kupiti tudi okroglo vzmetnico (razen če je okrogel samo okvir, izrez za vzmetnico pa je kvadraten), kar je precejšen strošek. Ali pa izberete vodno vzmetnico in podoživite udobje 60. let prejšnjega stoletja, ko so bile okrogle postelje v modi. In ne nazadnje, potrebujete še posteljnino za okroglo obliko postelje, kar spet ni poceni. Če pa boste vendarle izbrali okroglo posteljo, vam ne bo žal, zagotavljajo njihovi lastniki, ki cenijo kar najbolj udoben počitek v nekonvencionalni spalnici.

Če okrogle postelje že ne boste kupili, si vsaj napasite oči v naši fotogaleriji.