Zmagovalni film pripoveduje zgodbo upokojenega igralca Aydina, njegove precej mlajše žene in nedavno ločene sestre, ki vodijo hotel v goratem območju Anatolije. Aydin v skupnosti velja za dobrodušnega monarha, ki pa, ko se mu zdi potrebno, pokaže tudi zobe.

Dialoge primerjajo z delom Ingmarja Bergmana

Zgodba temelji na kratkih zgodbah Antona Čehova, dolge dialoge med protagonisti, ki sta jih napisala Bilge Ceylan in njegova žena Ebru, pa primerjajo z delom Ingmarja Bergmana.

V tekmi za zlato palmo je Bilge Ceylan, ki je Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982, premagal 17 ustvarjalcev, med drugim imena, kot so David Cronenberg, Jean-Luc Godard in Ken Loach.

Nagrado posvetil mladim, ki so življenja izgubili v protestih

Ob prevzemu nagrade jo je Bilge Ceylan posvetil turškim mladim, ki so izgubili življenja v nasilnih protivladnih protestih, ki so v zadnjem letu pretresali državo. Sicer je Bilge Ceylan stari znanec Cannesa, med drugim pa je prejel tudi nekaj drugih festivalskih nagrad s filmi, kot je Bilo je nekoč v Anatoliji.

Najboljši režiser Cannesa je letos Bennett Miller s filmom Foxcatcher, veliko nagrado žirije (Grand Prix) pa je prejela italijanska režiserka Alice Rohrwacher za film Le meraviglie (Čudeži).

Nagrada žirije najstarejšemu in najmlajšemu režiserju

Nagrado žirije (Prix du jury) sta si tokrat razdelila najstarejši in najmlajši režiser v tekmovalnem programu - Godard za film Adieu au Langage (Zbogom jeziku) ter Xavier Dolan za film Mommy (Mamica).

Nagrado za najboljšo igralko je dobila Julianne Moore za vlogo starlete v Cronenbergovem filmu Maps to the Stars (Zemljevidi zvezd). Za najboljšega igralca so izbrali Timothyja Spalla za vlogo v filmu Mr. Turner Mika Leigha.

Nagrado za najboljši scenarij je pripadla filmu Leviathan ruskega ustvarjalca Andreja Zvjaginceva.