Veliko žrtev zakrivijo neprimerne konstrukcije. A to bi lahko preprečili. Gradbeni inženirji so namreč zasnovali kar nekaj konstrukcij, odporih proti vsakovrstnim naravnim nesrečam. Precej takšnih hiš po svetu že stoji, tudi v sosednji Avstriji, nekatere pa so za zdaj samo še futuristični načrti. Poglejmo si jih podrobneje.

Protipoplavne hiše

Tako imenovani F9 Flood-Proof House (Protipoplavna hiša F9) je zasnovana, da zdrži tudi največje poplave. Hiše je dvignjena nad tlemi in zgrajena iz zelo obstojnih recikliranih materialov. Je tudi zelo okolju prijazna, saj je opremljena s sončnimi celicami, zbiralnikom deževnice in strešnimi okni, ki v prostor vnašajo naravno svetlobo.

Zgradbe, odporne proti cunamijem

Ob cunamijih se stene zgradb »srečajo« z močnim pritiskom vode, zaradi česar se zrušijo. Rešitev je v stavbah, dvignjenih nad tlemi, tako da lahko voda neovirano odteče pod stavbo, z močnimi podpornimi stebri in ojačanim okvirjem. Veliko vlogo pri zmanjšanju posledic cunamija igrajo tudi mangrova močvirja in koralni grebeni.

Piramidna hiša

Piramidna hiša, ki jo je zasnoval Korvelo, lahko prestane vse oblike naravnih nesreč, tako cunamije kot tornade, potrese in poplave. Stožčast stolp se zelo dobro obnese tudi v zelo hudem vetru in tornadih, bivalni prostori na dvanajstih metrih višine pa stanovalcem omogočajo varnost tudi v primeru visokih voda ob cunamijih ali poplavah. Piramidna hiša ima pet spalnic in šest kopalnic, tri garaže, neprebojna okna, štiri kamere, štiri zakrita ter štiri daljinsko vodena orožja, ki omogočajo obrambo pred napadi človeka v primeru nemirov in vojn. Na hišo je moč pritrditi tudi sončne celice.

Podzemna domovanja

Ameriško podjetje Vivos je zasnovalo luksuzno domovanje, ki lahko prestane vsak apokaliptični scenarij. Predvideno je za gradnjo pod zemljo z lastnim električnim napajanjem in dostopom do vode. Vanj je moč shraniti letno zalogo zdravil, hrane in goriva. Obstajajo pa že tudi načrti za gradnjo celih sosesk in zdravstvenega centra, v katerem bi ob naravnih nesrečah oskrbeli ranjene in bolne. Vsaka soseska naj bi imela po deset enot, v katere bi lahko v času naravnih nesreč nastanili okoli dvesto ljudi, ki bi imeli dovolj prostora za bivanje in interakcijo s soljudmi.

Vir: www.inhabitat.com