Weening je v ciljem sprintu ugnal Malacarneja, potem ko je dvojica kolesarila skupaj zadnjih 15 kilometrov etape. To je bila za Nizozemca še druga etapna zmaga na letošnji italijanski pentlji, potem ko je bil najboljši že v vožnji na čas, skupno pa tretja v karieri na Giru.

Pozzovivo je "osamljen" prečkal ciljno črto na tretjem mestu z 42-sekundnim zaostankom za omenjeno dvojico, glavnina pa je v cilj prišla z 1:08 minute zaostanka, kar je pomenilo, da je Evans zlahka zadržal skupno vodstvo. Na drugem mestu ostaja Kolumbijec Rigoberto Uran, ki zaostaja za 57 sekund, tretji je Poljak Rafal Majka, ki ima 1:10 minute zaostanka.

"Po skorajda popolnem uvodnem tednu sem v zadnjih nekaj dneh izgubil kar nekaj dragocenega časa, a dejstvo je, da sem nisem prišel po skupno zmago," je dejal Weening po etapni zmagi in dodal: "Včeraj sem bil nekoliko utrujen, a danes je bil popoln dan za nekaj lepega. Videl sem, da ne bom eden od najboljših 'hribolazcev', zato sem se odločil za napad 20 kilometrov pred ciljem, a Malacarne je bil zelo močan na zadnjem vzponu, zato sem moral na končni napad počakati skorajda povsem do konca."

Skupina 14 kolesarjev, med njimi sta bila tudi Weening in Malacarne, je precej pridobila po skupinskem padcu sredi glavnine na kakšnih 40 kilometrih. V ospredju je nato 33-letni Weening napadel sam, 15 km pred ciljem pa ga je Malacarne ujel. Dvojica je nato skupaj kolesarila vse do cilja, ko sta se spustila v igro mačke z mišjo za etapno zmago.

Weening, ki je leta 2005 dobil tudi eno etapo na Tour de Franceu, je lani osvojil dirko po Poljski, tokrat pa je izkoristil bogate izkušnje v svoj prid in Italijanu izmaknil zmago.

Slovenski kolesarji niso bili v ospredju; še najboljši je bil Jan Polanc (Lampre) na 40. mestu, skupno pa je napredoval na 45. Borut Božič (Astana) je bil danes 135., Luka Mezgec (Giant-Shimano) pa je v cilj prikolesaril z istim časom kot Božič na 160. mestu.

V ponedeljek kolesarje na Giru čaka prost dan.