»Ste vedeli, da beseda turizem izvira iz glagola 'turiti'? No, pri nas imamo res veliko za 'turiti', zato se lahko pohvalimo zgolj z zadovoljnimi gosti,« nas sredi čaršije, v največji mostarski turistični agenciji Fortuna Tours, odprtih rok sprejme sam direktor Mili Bijavica.

Še preden se dogovorimo za hiter ogled mesta in izvemo podatek, kje si lahko omislimo najslastnejše kosilo, si zabaven gospod vzame čas za razlago najpomembnejših znamenitosti kulturnega in gospodarskega središča Hercegovine.

Svetovna znamenitost

Mednje nedvomno sodi Stari most, zgrajen v 16. stoletju. Velja za prvi spomenik v Bosni in Hercegovini in je na Unescovem seznamu zaščiten kulturni spomenik sveta. Med zadnjo vojno je bil leta 1993 uničen, leta 2004 so ga večinoma iz kamnitih blokov starega mostu ponovno obnovili. Mimogrede – na svečani slovesnosti ob odprtju je bil prisoten tudi britanski princ Charles. Mostar je namreč tudi v širnem svetu priljubljen turistični kraj. Nasmejane skupinice radovednežev s fotoaparati v rokah srečate na vsakem koraku. Kako tudi ne, ko pa je s svojim čudovitim kanjonom Neretve resnična paša za prav vsa čutila?

Najbolj vroče mesto v nekdanji Jugoslaviji in njegova okolica nudita številne ogleda vredne znamenitosti: Karadžozbegovo džamijo, frančiškansko cerkev z najvišjim zvonikom v BiH, turško hišo, zgodovinsko naselje Brankovac s hišami in dvorišči starih družin Mostarja, zgrajenimi v slogu osmanskega cesarstva, staro naselje Blagaj z izvirom Bune, naravni park Ruište na planini Prenj, ki je znan po svoji endemični vrsti bosanske lilije, naravni rezervat Diva Grabovica s skoraj nedotaknjeno naravo, muzej Hercegovine in partizansko pokopališče.

Pestro 365 dni na leto

Ste vedeli, da je Mostar ime dobil po čuvajih mostu (mostari) na bregovih reke Neretve? Vselej mrzla lepotica (zaradi hitrega pretoka se njena temperatura tako poleti kot pozimi giblje okoli 13 stopinj Celzija) s svojo sivozelenkasto barvo še najbolj spominja na Sočo. Tako kot slovenska bistra hči planin tudi Neretva nudi številne užitke. Med najpriljubljenejše sodi rafting, medtem ko ljubitelji adrenalina po vsem svetu nočejo zamuditi znamenitih skokov mladih junakov s starega mostu v mrzlo reko. Največ jih boste srečali od maja dalje (številni si na ta način služijo dodaten kruh), tekmovanje v znamenitih skokih z mostu pa tradicionalno prirejajo konec julija.

Med najbolj znanimi in priljubljenimi kulturnimi prireditvami so Mostarsko poletje, Mostarski poletni festival, Festival pevskih zborov BiH in Festival komedije Bosne in Hercegovine Mostarka liska. Slednje so še posebej dobro obiskane, sicer pa tisti, ki so Mostar že spoznali, dobro vedo, da je tam zanimivo 365 dni na leto.

Naj gre zgolj za krepčilen sprehod skozi čaršijo, kjer boste občudovali spominke znamenitega Orienta, ali obisk katere od »čevabdžinic«, kjer vas bodo razvajali z izvrstnimi dobrotami, vzdušja čarobnega Mostarja še dolgo ne boste pozabili.