Mostarska političarka Irma Baralija je tožila BiH zaradi pravnih pomanjkljivosti, ki so posledično kršile njene pravice, da bi volila in bila izvoljena na lokalnih volitvah v Mostarju, so danes objavili na spletni strani EČSP.

Sodišče je ugotovilo, da je pravna praznina posledica zamujanja državnih oblasti pri uveljavitvi odločitev ustavnega sodišča BiH iz leta 2010. Ustavno sodišče je ugotovilo, da volilne enote in število izvoljenih mestnih svetnikov iz vsake enote niso bile v skladu z načelom enakovrednih glasov. Ustavni sodniki so naložili oblastem v BiH, da v šestih mesecih uskladijo volilno zakonodajo z odločitvijo ustavnih sodnikov, kar se ni zgodilo.

Zadnje lokalne volitve v Mostarju so bile leta 2008. Mostarski župan Ljubo Bešlič (HDZ BiH) vse od leta 2009 ostaja na svojem položaju v »tehničnem mandatu«, čeprav od leta 2012, ko mu je mandat potekel, nima demokratične legitimnosti, navaja sodišče. V Strasbourgu so ob tem poudarili, da to dejstvo ni v skladu z vladavino prava.

Zavrnili so tudi argumente Sveta ministrov BiH, da so zamujali z uveljavitvijo odločitev ustavnega sodišča, ker so iskali način za dolgoročno in trajnostno rešitev za delitev oblasti v Mostarju, kot tudi za ohranitev miru ter vzpostavitev dialoga med etničnimi skupinami v tem največjem hercegovskem mestu.

V povojnem politično razdeljenem Mostarju na zahodni »hrvaški« in vzhodni »bošnjaški« del, si oblast delita politični stranki Hrvatov in Bošnjakov, HDZ BiH in Stranka demokratične akcije (SDA), ki že od konca vojne v BiH ne moreta doseči soglasja o statutu mesta.

»Država je kršila svoje obveznosti, ker ni sprejela ukrepov za zaščito tožnice pred diskriminacijo na podlagi njenega bivališča ter izvedla demokratičnih volitev v Mostarju,« je pojasnilo sodišče svojo odločitev.

Oblastem v BiH je sodišče naložilo, da najpozneje v šestih mesecih po pravnomočnosti današnje sodbe ustrezno spremeni zakonodajo. Če tega ne bo izvedla, ima ustavno sodišče BiH pooblastila, da samostojno uveljavi začasno rešitev, so zapisali.