Pred skoraj 20 leti je športni svet, predvsem pa svet formule 1, izgubil enega največjih zvezdnikov tedanjega časa. Brazilski dirkač je s tremi naslovi prvaka, 41 zmagami in 65 najboljšimi startnimi položaji še vedno eden najboljših voznikov formule 1 vseh časov. A velika nagrada San Marina leta 1994 je bila zadnja dirka Ayrtona Senne.

V sedmem krogu dirke v Imoli je Brazilec zletel s steze. Njegov Williams je v zavoju Tamburello treščil v betonski zid, Senna pa je negibno obsedel v razbitem dirkalniku. Za odličnega dirkača je bilo usodno odtrgano sprednje kolo, ki je prebilo čelado in povzročilo tako hude poškodbe glave, da 34-letni Brazilec trčenja ni preživel. Smrt so uradno potrdili pozno popoldne tistega dne, potem ko so dirkača prepeljali v bolnišnico v Bologno.

Z 214 km/h v zid

Podatki telemetrije so pokazali, da je Senna ob izletu s steze vozil s hitrostjo 321 kilometrov na uro, v zid na koncu peščene ravnine je treščil s hitrostjo 214 km/h. Nesrečo naj bi povzročil zlomljen volanski drog, zaradi katerega Senna ni več mogel upravljati dirkalnika.

Ves konec tedna v znamenju tragičnih dogodkov

A nesrečna ni bila le nedeljska dirka, ves konec tedna je napovedoval tragične dogodke. Začelo se je na petkovih treningih, ko so njegovega rojaka Rubensa Barrichella po nesreči z Jordanom morali prepeljati v bolnišnico. Novinec v tekmovanju Roland Ratzenberger je z dirkalnikom Simtek v soboto v kvalifikacijah čelno trčil v zaščitni zid in umrl zaradi hudih poškodb glave in hrbtenice. V nedeljo pa se je po trčenju v uvodnem krogu in petih krogih za varnostnim avtomobilom dirka tragično razpletla v sedmem krogu.

V Imoli v prihodnjih dneh odprta vrata za obiskovalca

Na prizorišču tragičnih dogodkov bodo ta konec tedna odprli vrata obiskovalcem, pripravljalo pa tudi spominske slovesnosti. Že v sredo bo ena v spomin na Ratzenbergerja, še več pa jih pripravljajo med 1. in 4. majem v spomin na Senno. "Senna je bil izjemen dirkač in zelo karizmatična osebnost. Vozil je sijajno, imel je izjemen talent," se Brazilca spominja prav tako trikratni prvak Avstrijec Niki Lauda.