Manjšo sobo bi preuredili v pomožni prostor oziroma pisarno, večjo spalnico pa bi želeli združiti z obstoječo dnevno sobo v velik dnevni prostor (vmes je predelna mavčna stena). Kuhinja in jedilnica sta že opremljeni in ju ne bi spreminjali. Razmišljamo tem, kako opremiti novo dnevno sobo, da bi bil prostor modernejši, funkcionalen in da ne bi bil videti prevelik ali preveč prazen. Zamislili smo si, da bi bila v večjem delu dnevne sobe velik kavč in televizija, v manjšem pa fotelj in knjižna polica (bralni kotiček). Želimo si tudi kamin (na sliki je označeno, kje bi načeloma lahko izvedli dimnik). V dvomih smo tudi glede tega, ali naj po odstranitvi predelne stene, zazidamo vrata v bivšo spalnico ali ne. Hvala za vsakršno idejo ali predlog. Helena

Odgovor: Z odstranitvijo sten med obstoječima sobama se resnično pojavi problem vsebinske zapolnitve prostora, kot ste opazili tudi sami. Po logiki bi bil namreč prostor pred dnevno sobo najbolje funkcionalno in smiselno zapolnjen z jedilnico, ker pa to že imate, ta rešitev odpade. To je vsekakor prehodni prostor, ki pa naj smiselno in tematsko povezuje dnevno sobo z drugim delom in mora zato ostati dobro prehoden, ne pa prazen. Kjer ste označili dimnik, sem kot nekakšen centralni fokus, ki v prostoru dominira umestila kamin, ki se nadaljuje v podaljšan nižji zidan (ali lesen) element, morda tudi za hrambo drv in kakšne knjižne police. Tako bo kamin v prostoru bolj uravnotežen. Obenem je to dobra pozicija za udoben večji fotelj, bralni kotiček. Diagonalna postavitev enega ob strogi geometrijski postavitvi drugih ustvari boljšo kompozicijo v odnosu do celote.

Druga vrata iz hodnika v dnevno sobo so nepotrebna, še več, ustvarijo dodatni »prometni koridor«, kar pomeni, da je prostor prehoden, kar pa onemogoča dober izkoristek. Namesto tega sem torej ustvarila večji kot za druženje, kar se mi zdi smiselno tudi s stališča logistike in velikosti drugih prostorov. Za televizor vam ne ostane veliko možnosti, zato sem ga umestila na steno (ali element) ob krajši nasprotni steni.

Darja Hughes, univ. dipl. design

www.design-hughes