Ko opremljate otroško sobo, bodite pozorni predvsem na varnost opreme. Sodobno otroško pohištvo je izdelano tako, da ne oddaja škodljivih snovi, a se o tem vseeno dobro pozanimajte še pred nakupom. Pohištvo naj bo brez ostrih robov, na katerih se lahko vaš malček poškoduje, ne pozabite pa niti na zaščito električnih vtičnic in varnostno zaporo oken. Po tleh je priporočljivo položiti talno oblogo, ki ublaži otroške padce, zaduši zvok in je prijazna do bosih nog. Na del tal, ki je namenjen igri, pa lahko položite dekorativne blazine, preprogo, mehko gumo …

Udobje z vsestransko opremo

Udobje v otroški sobi je skoraj tako pomembno kot varnost. Naj naštejemo nekaj osnovnih elementov: kakovostna postelja z dobro vzmetnico, dovolj prostora za shranjevanje (omare, predalniki, obešalniki, police), primerna razsvetljava za različne dejavnosti in dovolj velika osvetljena delovna površina oziroma pisalna miza z ergonomsko oblikovanim stolom. Veliko izdelovalcev pohištva za otroške sobe opremo zasnuje tako, da »raste« z otrokom. Le z nekaj premestitvami pohištvenih elementov se soba za kratkohlačnika spremeni v sobo za šolarja, ki ima drugačne potrebe kot malček. To je za starše tudi cenovno najbolj ugodna možnost, saj pohištva ni treba zamenjati.

Že prvič, ko opremljate otroško sobo, izberite vsestransko opremo, ki jo boste lahko oblikovno spreminjali, poleg tega pa v sobo dodajte tudi izbrano okrasje, primerno različnim starostim. Najlažji način, da soba raste skupaj z otrokom, je, da vanjo umestite večnamensko in modularno pohištvo, na primer pograd, modularno ali dvignjeno posteljo, ki spreminja obliko oziroma ima v spodnjem delu vgrajene predale za shranjevanje. Otroci lahko pograd uporabljajo, ko so manjši, pozneje pa lahko spodnji del postelje spremenite v delovni kotiček z mizo in stolom.

Sobo razdelite na območja

V otroški sobi uredite več posameznih območij – za igranje, branje in pisanje in za druge aktivnosti. Na mesto, kjer je včasih stal predalnik za shranjevanje igrač, lahko postavite delovno mizico. Ko je otrok starejši, lahko na steno obesite tablo, namenjeno obešanju sporočil, urnikov, fotografij … Ko začnejo otroci obiskovati šolo, potrebujejo pohištvo in shranjevalne sisteme, da so jim vedno pri roki knjige in zvezki, športna oprema ali osebni zakladi. Priskrbite jim škatle, zabojčke in košare, v katere lahko shranjujejo vse svoje pripomočke in igrače. Knjige lahko shranjujejo v knjižni omari, ki brez hrbtišča rabi tudi za svojevrstno pregrado med dvema deloma sobe, kadar si jo delita dva otroka.

Ko opremljate sobo, imejte v mislih, kaj je všeč vašemu otroku. Barve in tematska osnova naj dajo prostoru skladen videz. V otrokovem najzgodnejšem obdobju so lahko izhodišča za dekoracijo malčkov najljubši strip, risanka ali pravljica. Tudi pohištvo, stene, preproga in zavese so lahko polepšani z otroškimi motivi. Pri izbiri barv se je najbolje držati svetle barvne lestvice. Več barv, stenske nalepke ali pisane tapete bodo prostor še dodatno razgibali. Ko boste izbirali barvo pohištva, velja upoštevati, da so svetli kosi videti v prostoru manjši in lažji, kar je pomembno predvsem pri manjših sobah.

Otrok naj sodeluje pri urejanju svoje sobe

Če je vaš otrok že prerasel pravljične motive, ki krasijo stene, jih prebarvajte v sveže odtenke barvne sheme, ki mu bolj ustreza. Za hitro spremembo vzdušja v prostoru zamenjajte tudi dekoracijo – barvno uskladite posteljnino, zavese, preproge in okrasne podrobnosti, da prostor vizualno povežete. In še priporočilo: otrok naj sodeluje pri urejanju svoje sobe. Prisluhnite njegovim željam, četudi imajo zlasti najstniki nenavaden okus, in mu ustrezite, čeprav si želi nekoliko bizarno dekoracijo. Navsezadnje bo v tej sobi živel vaš otrok in ne vi.