Pri urejanju otroške sobe najprej načrtujte osnovne enote, kot so kotiček za igro, prostor za učenje in garderoba. Na osnovi funkcionalne razdelitve vključite v prostor pohištvo primerne oblike in velikosti. Pri tem upoštevajte tudi želje otrok. Ti po navadi najbolje vedo, kam odložiti kakšno stvar in kako najenostavneje vzdrževati red v sobi. Uporabnost pohištva je zelo pomembna pri manjših sobah, ki so lahko hitro videti prenatrpane.

Skladen videz

otroska3.jpg

Barve in tematska podlaga otroške sobe naj dajo prostoru skladen videz. V otrokovem najzgodnejšem obdobju so lahko izhodišče za dekoracijo malčkov najljubši strip, risanka, pravljica… Tudi pohištvo, stene, preproga in zavese so lahko polepšani z otroškimi motivi. Pri izbiri barv se je najbolje držati svetle barvne lestvice. Več barv, stenske nalepke ali pisane tapete bodo prostor še dodatno razgibali. Ko boste izbirali barvo pohištva, velja upoštevati, da so svetli kosi videti v prostoru manjši in lažji, kar je pomembno predvsem pri manjših sobah.

Otroška soba naj bo ustvarjalen prostor

otroska1.jpg

Izvirnost in domišljija sta tisto, kar naredi prostor drugačen in oseben. Otroška soba je za malčka intimen prostor, zato ga polepšajte z zanimivimi elementi. Eno izmed sten lahko spremenite v tablo za risanje ali določite del stene, po katerem lahko otrok riše. Enostavneje bo, če boste pred tem ta del stene zaščitili z enobarvnimi tapetami, ki jih boste potem, ko jih bo malček porisal, enostavno odstranili.

Poskrbite za varnost

otroska2.jpg

Otroška soba naj bo vedno tudi varna. Na to bodite pozorni predvsem pri izbiri pohištva, ki naj bo zaobljenih linij. Trgovine z otroško opremo ponujajo velik izbor pohištva, ki je uporabno in oblikovano v skladu z veljavnimi varnostnimi predpisi. Po tleh je priporočljivo položiti itison, ki ublaži otroške padce, zaduši zvok in je prijazen do bosih nog. Na del tal, ki je namenjen igri, pa lahko položite dekorativne blazine, majhno preprogo, mehko gumo…