Zakaj bi se obremenjevali zaradi denarja, če pa lahko doma opravite kvalitetno vadbo. Vaš dom vsebuje prav vse, kar za določeno vadbo potrebujete. Imeti morate le toliko prostora, da lahko neutesnjeno ležite na tleh.

Glavno orodje vadbe je vaše telo!

Vadba, pri kateri je glavno orodje prav vaše telo, poskrbi predvsem za to, da vaše telesne mišice delujejo kar se da naravno in niso pod pritiskom pripomočkov, ki lahko vašemu telesu škodujejo ali prenaprezajo mišice. Poleg vsestranskega gibanja bo domača vadba poskrbela za to, da bodo mišice telesa delovale kot celota in ne bo prihajalo do preobremenitev določenih delov telesa.

Kot vsak vadbeni program tudi domača vadba vključuje ogrevanje. Svoje mišice morate počasi pripraviti na delovanje in naprezanje, da ne bodo preveč trpele! Naredite nekaj gimnastičnih vaj, kot so predklon, raztezanje stegenskih mišic, kroženje z rokami in druge vaje, pri katerih ne čutite napora. Večkrat se lahko poslužujete tudi prvin joge, ki so odlične za raztezanje.

Po kratkem ogrevanju, kjer zajamete čim več mišic, lahko začnete z aktivno vadbo. Najprej določite prostor v stanovanju, kjer boste najbolj uspešni in kjer se najbolje počutite. Priporočljivo je, da za vadbeno podlago izberete mehkejšo podlago, ker lahko trda tla negativno vplivajo na vadbo. Pred začetkom vadbe je najbolj priporočljivo, da si odredite čas, ki ji ga boste namenili. To je čas, ki ga namenite vašemu zdravju!

Potek domače vadbe

Najprimerneje je, da ogrevalne vaje izvajate v stoječem položaju. Priporočljivo je, da začnete s kroženjem glave in nadaljujete proti stopalom. Gibe nadzorujte in jih primerno usklajujte z vašimi zmožnostmi - ne pretiravajte! Začnite s kroženjem vratu in glave, nato sledi kroženje v ramenskem delu, v katerega vključite še roke. Pomembno je, da dobro ogrejete tudi medenični del mišic, ker so te velikokrat zelo obremenjene.

Po razgibalnih vajah začnite s krepilnimi vajami. Pomembno je, da ob izvajanju vaj globoko in nadzorovano dihate. In katere so vadbe, ki so zelo priporočljive v sklopu domačih vadb, s katerimi ne povzročite prevelikega napora mišicam? To so denimo počepi, razkoračena stoja z dvigovanjem rok v izteg, položaj mize z dvigovanjem nasprotne roke in noge, vaje za trebušne mišice in obrnjeni most z oporo na nadlahteh in konicah prstov. Če vaj ne poznate, si priskrbite videoposnetek in se zgledujte po vadečih na njem.

Po končani vadbi naredite raztezne vaje, ki so podobne ogrevalnim. Z njimi boste dosegli, da se mišice raztegnejo in vanje prispe več s kisikom napolnjene krvi. Z domačimi vadbami boste dosegli boljše zdravje in tudi boljše počutje. Lahko boste bolj sproščeno zakorakali v nov dan in se lažje spoprijeli z vsakdanjimi obveznostmi. Vaše telo bo močno, okrepili pa si boste tudi duha.

Vir: www.wellneo.si