Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je posebnost dežele pod Alpami. Oznaka zaščitena geografska označba zagotavlja kakovost, ki je višja kot evropski standardi, sledljivost in slovensko poreklo. Bogastvo narave naše dežele in še posebno Pohorja se odraža v aromi, okusu in vonju slovenskega medu. Slovenski med je edini slovenski izdelek, ki je zaščiten na evropski ravni in nosi v svojem imenu besedico slovenski. Zato je še posebno pomemben za ohranjanje identitete slovenstva.

Tradicionalna čebelarska tržnica

Čebelarska tržnica na Meranovem že tradicionalno poteka vsako leto ob pohodu na Pečke ob 1. maju. Na Meranovem najdemo vse tipe čebelnjakov, za katere skrbi Čebelarsko društvo »Peter Močnik« Studenci-Pekre. Čebelnjaki stojijo v objemu narave, na gozdni jasi, kjer je po novem tudi čebelarska učna pot. Njen namen je na interaktiven in privlačen način predstaviti slovensko čebelarstvo, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju narave in zagotavljanju hrane, vsem obiskovalcem: otrokom, turistom in drugim obiskovalcem.

Informacije na interaktivnih tematskih tablah

Na slikovno bogatih tematskih tablah obiskovalci učne poti izvedo vse od pomena čebele za življenje pa do tega, kako nastane odličen med. Poučne in interaktivne table predstavljajo bivališče čebel: od drevesnega panja do panjev, postopek pridobitve medu in delo čebelarja, avtohtono čebelo »kranjsko sivko«, življenje čebelje družine in njen pomen za človeka ter vrste slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo in shemi kakovosti. Čebelarska učna pot se postavlja ob pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Pestro prvomajsko dogajanje bo poleg vodenega ogleda čebelarske učne poti vključevalo še iskanje medovitih rastlin za otroke, čebelarsko tržnico, pokušino različnih vrst slovenskega medu in Knajpovo pot.