Najboljši viski ni iz Škotske

Vsako leto podelijo nagrade za najboljši viski na svetu. Nagrado po navadi odnesejo škotski viskiji, dvakrat so zmagali japonski, letos pa je žirijo presenetljivo najbolj prepričal viski iz Tasmanije. Sullivans cove french oak cask je prvi avstralski viski, ki je dobil to najvišjo nagrado. V izboru je bilo 300 različnih viskijev, zmagovalnega pa so napolnili v vsega 516 steklenic. Menda jih je polnih le še nekaj, zato pričakujejo, da bodo dosegle visoko ceno. Zmagovalni viski se po besedah žirantov ponaša z enkratnim okusom karamele in dima.

Deset jabolk na dan odžene zdravnika stran

Ljudska modrost pravi, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Raziskovalci londonskega University Collegea pa so dognali, da eno jabolko ni dovolj: da bi ohranili zdravje, je potrebno sadje jesti desetkrat na dan. Kar dvanajst let so spremljali 65.000 ljudi in njihove prehranjevalne navade, da so ugotovili, da se je pri tistih, ki so zaužili velike količine sadja, drastično znižala možnost prezgodnjega umiranja. Ugotovili so, da za izboljšanje zdravja ni dovolj niti 400 gramov sadja, kolikor priporoča svetovna zdravstvena organizacija, temveč bi zadostoval kvečjemu kilogram. Torej deset jabolk na dan odžene zdravnika stran.

Debela raca se seli v Avstralijo

Ena najbolj slavnih svetovnih restavracij Fat duck, ki domuje v mestu Bray v Veliki Britaniji in jo vodi kuharski zvezdnik Heston Blumenthal (na sliki), se bo prihodnje leto za šest mesecev preselila v Avstralijo. Januarja 2015 se bo vse osebje in celo nekaj pohištva preselilo v Melbourne. Razlog je prenova restavracije v Britaniji, ki sicer domuje v zgodovinski hiši iz 17. stoletja. Medtem pa bi Blumenthal rad svojo vrhunsko, s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeno hrano prav tako kot v britanski restavraciji ponudil tudi Avstralcem. V Melbournu bodo večerje nudili po fiksni ceni okoli 230 evrov na osebo.

Vse več goljufij s hrano

Evropska skupnost je nedavno začela boj proti goljufijami s hrano. Tako je Interpol zaplenil skoraj 1200 ton ponarejene hrane, največ oljčnega olja, ki je bilo zmešano s sončničnim, ter meda, ki je bil pomešan s sladkorjem. Na Hrvaškem je organizacija za zaščito potrošnikov že objavila seznam hrane, ki je največkrat na udaru goljufov: oljčno olje, med, začimbe, denimo mleta paprika in poper, ki so jim dodane druge cenejše sestavine, mleta kava, ki ji primešajo cikorijo ali celo sladki krompir, ter sadni sokovi, ki so navadno mešanica umetnih barvil, sladkorja in vode, čeprav je na ovojnini označeno, da so iz sadja.