V Palači lepih umetnosti, kjer so ob žari obkroženi s pisateljevimi najljubšimi rožami - rumenimi vrtnicami - stali vdova Mercedes Barcha in sinova Rodrigo in Gonzalo, so množico ljudi spremljali zvoki strun godalnega kvarteta, nagovorila pa sta jo tudi predsednika Mehike in Kolumbije Enrique Pena Nieto in Juan Manuel Santos, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največji Kolumbijec med Kolumbijci

»Zbrali smo se, da bi se poslovili od človeka, ki se je iz ledenega Stockholma decembra leta 1982 dotaknil sveta, ko je spregovoril o samoti v Latinski Ameriki,« je Santos spomnil na dan, ko je Garcia Marquez prejel Nobelovo nagrado.

»Največji Kolumbijec med Kolumbijci živi. Živel bo v svojih knjigah in tekstih, predvsem pa bo večno živel v upih človeštva,« je o avtorju del Sto let samote in Ljubezen v času kolere še dejal Santos.

Domišljijo vodil po neraziskanih poteh

Gabo, kot so pisatelja ljubkovalno poimenovali, se je leta 1961 preselil v Mehiko, kjer je v četrtek tudi preminil v 88. letu starosti. Na to je spomnil tudi Pena Nieto, ki je poudaril, da so ga Mehičani vedno ljubili in ga vedno bodo.

»Domišljija je eno najmočnejših orožij človeka. Gabriel Garcia Marquez je domišljijo vodil po neraziskanih poteh,« je še poudaril Pena Nieto.

Izpustili na tisoče papirnatih metuljev

Zunaj so se med tisoči rumenih papirnatih metuljev, ki so jih spustili v zrak, pisatelja spomnili tudi mnogi oboževalci.

Garcie Marqueza so se spomnili tudi v rodni Kolumbiji, kjer so pripravili pohod pred njegovo rojstno hišo v vasi Aracataca, obeta se tudi slovesnost v Bogoti. V sredo bodo ob svetovnem dnevu knjige pripravili še vrsto branj njegovih del.

Zaenkrat še ni znano, kje bodo pisatelja pokopali, a Kolumbija naj bi si prizadevala, da bi njegov pepel razdelili med obema državama.