Pisatelj je po poročanju agencij umrl manj kot teden po tem, ko se je vrnil iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi pljučnice. Novico o njegovi smrti je najprej sporočila tiskovna predstavnica njegove družine Fernanda Familiar na družbenem omrežju Twitter, pozneje pa je informacijo potrdil tudi kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos.

Garcio Marqueza so literarni kritiki označevali za enega najboljših predstavnikov literarne smeri magičnega realizma, med njegova najbolj znana dela pa sodijo Kronika najavljene smrti, Ljubezen v času kolere, Žalostne kurbe mojega življenja in seveda kultni roman Sto let samote, ki je izšel leta 1967 in bil od takrat prodan v več kot 50 milijonih izvodov ter preveden v najmanj 25 jezikov. Že desetletja velja za najbolj znanega špansko pišočega avtorja po Miguelu de Cervantesu, njegova dela pa se po prodajanosti v izvirniku (torej španščini) uvrščajo le za španski prevod Svetega pisma, poroča portal MMC RTV.

Kolumbijski pisatelj se je rodil 6. marca 1927 v vasi Aracataca v Kolumbiji. Že v šoli je rad bral predvsem klasike, kot so Hemingway, Faulkner, Dostojevski in Kafka. Študiral je novinarstvo. Zaradi svojih političnih prepričanj in bojev proti kolumbijski diktaturi je moral v 50. letih domovino zapustiti. Začasno se je preselil v Evropo - najprej v Rim in na koncu v Pariz -, a se je že leta 1958 vrnil, še poroča portal, ki dodaja, da se je pisatelj po vnovičnem sporu s kolumbijsko vlado (med drugim je bil obtožen simpatiziranja z uporniki) leta 1981 z družino preselil v prestolnico Mehike, kjer je tudi umrl.