Aplikacijo so na zvezi razvili v okviru programa Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Kot je pojasnila vodja sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje na ministrstvu Marjeta Recek, se dobro zavedajo, da je poleg formalnega izobraževanja pomembno tudi neformalno izobraziti mlade, "kot bodoče kritične potrošnike in tudi kot starše, ki bodo svoje navade prenašali naslednji generaciji".

Tretjina otrok prekomerno debelih in pretežkih

Obenem je izpostavila problematiko prekomerne teže in debelosti med slovenskimi otroci in mladostniki. Podatki za Slovenijo iz leta 2012 namreč kažejo, da je približno tretjina dečkov prekomerno debelih in težkih, dosti drugače ni niti pri deklicah.

Urška Erklavec iz mladinske organizacije Brez izgovora Slovenija, ki je sodelovala pri sooblikovanju mobilne aplikacije, je izpostavila, da so prav mladi glavna tarča oglaševanja izdelkov, ki vabijo z atraktivnimi oglasi in embalažo, "na drugi strani pa mali tisk na embalaži lahko hitro pove, kako primeren je določen izdelek za vsakdanjo prehrano". Aplikacija je po njenem prepričanju dober način za bolj trezen pristop k nakupovanju. Prvi odzivi mladih so po navedbah Erklavčeve pozitivni, saj so informacije podane na enostaven način ter so kratko in jedrnato opisane.

Hiter in preprost način preverjanja živil

Enostavno uporabo aplikacije je izpostavila tudi Tanja Pajk Žontar in dodala, da so podatki prednaloženi. "Mobilna aplikacija potrošnikom ponuja možnost, da na hiter in na preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo, v trgovini," je še poudarila prehrambna strokovnjakinja. Aplikacija bo uporabniku takoj "odgovorila", ali določeno živilo vsebuje malo, srednje ali veliko vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin.

Aplikacija vsebuje še dva zanimiva vsebinska sklopa, in sicer "Teorija" ter "Sladkorčki", v katerih lahko uporabniki pridobijo nekaj osnovnega, teoretičnega znanja o uravnoteženi prehrani in zdravem življenjskem slogu.