S slovenskim znanjem do novih izdelkov

V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation se z nenehnimi inovacijami usmerjamo k reševanju številnih izzivov prihodnosti. Zavedamo se pomena pametnega gospodarjenja z naravnimi viri, kamor sodita tudi voda in zemlja na pridelovalnih površinah.

Razvili smo novo generacijo kamenih mineralnih vlaken, pri kateri ne uporabljamo nobenih veziv. Vlakna so namreč mehansko prepletena s pomočjo posebnega patentiranega načina iglanja, material pa odlikuje odlična sposobnost sprejemanja in zadrževanja vode.

Ker je sterilen in naraven, pridobljen iz taline kamnin (dolomit, diabaz, bazalt) ter v proizvodnem procesu segret na približno 300 stopinj C, je ta material primeren za gojenje različnih rastlin kakor tudi za različne tipe ozelenitev (podlaga za zelenice, zaščita pred erozijo). Njegova vlakna, sestavljena iz elementov, kot so magnezij, kalij in kalcij, so bila testirana na različnih priznanih domačih in tujih inštitucijah, katerih dognanja so nas vodila k razvoju izdelkov, primernih za rabo pri končnemu kupcu. Zanje so pridobljeni certifikati: CE, EUCEB, RAL, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 in LGA.

Prednosti izdelkov Urbascape

Mineralna vlakna Urbanscape odlikuje odlična sposobnost zadrževanja vode. Vlakna vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo ter jo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša, to pa zmanjšuje tudi vplive na okolje. Raba izdelkov Urbanscape zmanjšuje potrebo po zalivanju, odmerki vode in hranil pa morajo zadostiti fiziološkim potrebam gojenih rastlin. Dodatek vlaken Urbanscape anorganskega izvora izboljšuje tudi zračno-vodni režim tal – če so ta zbita, jih vlakna rahljajo, pri peščenih tleh pa vlakna delujejo kot dodatni zbiralniki vode.

Pri razvoju izdelkov se povezujemo s slovenskimi strokovnjaki na dveh največjih slovenskih univerzah. Testiranja, opravljena v rastlinjakih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, so pokazala presenetljive rezultate –       število poganjkov je večje,       večje je število socvetij,     povečana je tudi zelena masa rastlin, koreninski sistem    pa je močnejši in bolj razvejan.

Način uporabe

Tudi uporaba izdelkov Urbansape je preprosta. Kocke Urbanscape uporabljamo za vmešavanje v substrat v razmerju 50:50, da dosežemo optimalne rezultate pri izboljšanem zadrževanju vode in strukturi substrata. Uporabo kock priporočamo za:

– sajenje posodovk v večja korita

Tako vzpostavimo ustrezen zračno-vodni režim, zmanjšamo obtežbo in olajšamo transport korit. Izdelki Urbanscape tehtajo od 110 do 150 kg/m3, enaka količina zemlje pa tehta tudi do 1000 kg ali več.

– gojenje lončnic

Z izdelki Urbanscape spodbudimo rast poganjkov in socvetij ter kakovosten koreninski sistem.

– zasipavanje sadilnih jam za drevesa in grmovnice

Tako spodbujamo hitrejši razvoj koreninskega sistema in ukoreninjenje sadik.

– za izboljšanje lastnosti tal

Kosmiči Urbanscape so primerni za strojno ali ročno vdelavo v njivska ali vrtna tla . Uporabljamo jih lahko tudi za rast lončnic in posodovk.

Podlaga Urbanscape za zelenice omogoča kakovostno ozelenitev površin in hitrejše ukoreninjenje vegetacije ob manjši potrebni po zalivanju. Na drenažni sloj prodca ali peska položimo podlago Urbanscape za zelenice, nanjo nasujemo plast zemlje, zalijemo in položimo vegetacijsko preprogo oziroma opravimo setev. Ozelenitev opravljamo ob zmernih temperaturah in površine redno zalivamo do ukoreninjenja travne ruše. Pozneje zalivamo manj kot običajno, saj dodatki Urbanscape izboljšajo zadrževanje vode in v njej raztopljenih hranil.

Več informacij: Knauf Insulation, d. o. o., Trata 32, 4220 Škofja Loka, tel. 04/51 14 105, e-pošta: urbanscape@knaufinsulation.com, www.urbanscape.si

Viri:

Stanič, G., 2012: Sonaravni vrt na strehi. Kako vsak dan do sveže in zdrave zelenjave.

Sušek, A., Muršec M., Stramšak, T.: Vpliv vlaken na zadrževanje vode v substratu in rast lončnih rastlin. Raziskovalno poročilo, UM FKBV, 2013.