V nekaterih prostorih se počutimo bolj v drugih pa manj prijetno. Neuravnotežen odnos med posameznimi elementi v prostoru nas navdaja z neprijetnimi občutki, tudi kadar se ne zavedamo, da je za to kriva oprema. Red in skladnost lahko v stanovanje vnesemo na različne načine – ob tem pa bomo zadovoljstvo občutili tako na vizualni kot na psihološki ravni.

Usklajeni prostori, v katerih se največ zadržujemo

Najbolj harmonični prostori naj bi bili prav tisti, v katerih čez dan preživimo največ časa, kot so na primer dnevna in otroška soba, spalnica in delovna soba. V skladno urejenih prostorih se bomo lažje sprostili in se skoncentrirali pri učenju. Prav zaradi takšnih in tudi drugih zahtev je ureditev doma izziv, prav tako pa tudi zahtevna naloga, ki mora v končni fazi izpolniti zahteve in želje vseh stanovalcev, ne glede na njih spol in hobije.

Povežite prostor z barvami

Skladnost stanovanja boste na hiter način dosegli z barvami; če so v stanovanju stilno in oblikovno neusklajeni elementi, ob katerih se počutite neprijetno, potem jih povežite z barvo. Ta bo prevladala v prostoru, zato bo neusklajenost pohištva manj opazna. Učinek še povečajte s posameznimi detajli, kot so na primer dekorativne tkanine v enaki ali kontrastni barvi.

Poigrajte se simetrijo

Tudi s simetrično postavitvijo elementov boste v prostor vnesli umirjenost in pravilen ritem. S simetrijo se lahko poigrate v katerem koli kotičku stanovanja. Simetrijo imajo posebno radi ljudje, ki uživajo v redu in pravilnih oblikah.

Uravnoteženost materialov

Popolno skladnost boste dosegli tudi s pomočjo uravnotežene kombinacije posameznih materialov, ki lahko poudarijo ali umirijo doživljanje prostora. Če boste izbrali barvno poudarjen material, potem ga uporabite tako, da bo kar najbolj opazen, denimo police, vratni in okenski okvirji, ki jih lahko še bolj poudarite z usklajenim odtenkom barve.

Dekorativni detajli

Skladnost boste v prostor vnesli tudi z dekorativnimi detajli, ki lahko delujejo samostojno ali pa so del pohištva. Če boste dekoracijo izbrali kot osnovni element za vnašanje harmonije v prostor, potem naj bodo drugi elementi oblikovno in barvno neopazni in umirjeni.

Želja za skladnostjo v prostoru je povezana s težnjo po usklajenem in harmoničnem življenju. Če ga želite doseči, potem začnite pri sebi doma oziroma z urejanjem lastnega interjerja, v katerem končujete in začenjate vsak novi dan.

Vir: www.enterijer.ba