Čisto ali sterilno?

Čist dom ni isto kot sterilen dom. Če ste ljubitelji dodatkov za dom, potem je seveda treba paziti, da jih ni preveč in niso videti kičasto ter neurejeno – a gotovo se strinjate, da ni nič bolj neprijetno kot sterilen, minimalistično urejen dom, kjer je takoj jasno, da je vse na svojem mestu. Takšne vrste dom morda res izgleda moderno in prečiščeno na fotografiji v reviji, v resnici pa je v njem zelo težko živeti. Dom mora imeti dušo, dajati mora občutek, da v njem ljudje dejansko bivajo. To pomeni, da je včasih potrebno pustiti revijo na klubski mizici, da mora biti preko naslonjala kavča razgrnjen šal, da si je treba na sicer belem usnjenem kavču oglatih oblik privoščiti tudi kakšno pisano okrasno blazino …

Dodatki ali »kič«, ki ga imate v domu, so torej nujni – vendar pa priznajmo, da je pospravljen dom tisto, kjer najlažje bivamo. Če je dom pospravljen zjutraj, ko odidemo od doma, se bomo vrnitve vanj razveselili, ko se vrnemo iz službe. Čiščenja, dekoriranja in organizacije doma se je torej treba lotiti z mislijo, da si želimo olepšati življenje – tako bo tudi pospravljanje mnogo lažje. Če boste skrbeli, da se na okrasnih dišečih svečah ne nabira zgolj prah ter odmrlo cvetje v vazi pravočasno zamenjali s svežim, vam bo skrb za dom v pravi užitek.

Ste vedeli, da je nered glavni krivec, da je dom videti neprivlačen? Res je – kar pomislite, koliko lepše je vse skupaj, če zgolj zložite glasbene zgoščenke na polici ali z jedilne mize pospravite knjige in drugo navlako. Vaše stanovanje je takoj videti bolje in tudi sami se počutite bolj pozitivno ter udobno.

Praktično ali čustveno?

Vsaka soba v vašem domu ima tako praktično kot čustveno funkcijo. Če to razumete, ste na dobri poti, da ustvarite dom, ki ustreza vaši osebnosti in življenjskemu stilu.

Vaš dom je narejen tako, da ustreza vašim osnovnim potrebam: nudi vam zavetje, varnost in stalnost. Hkrati zadovoljuje tudi vaše potrebe po tem, da imate prostor, na katerega se navežete, v katerem ste lahko popolnoma takšni kot ste, kjer lahko duhovno rastete. Tako dom dejansko vpliva na vaše delovanje na različnih področjih – celo na vaša prijateljstva. Torej se splača potruditi, da ustvarite prostore, ki vas bodo razvedrili, ne pa takšnih, ki vas zamorijo.

Pomislite na to, kakšno vzdušje želite ustvariti. Dnevna soba, kjer je velika zofa potisnjena v kot z zastrto lučjo, deluje intimno in vabi k temu, da se par skrije v udoben kotiček, medtem ko dnevna soba, kjer je zofa ob klubski mizici sredi sobe, vabi k druženju in komuniciranju. Če imate torej radi goste in želite, da se bodo pri vas dobro počutili, naj bo dnevna soba namenjena prijateljskemu druženju in veselju, naj bo odprta in izkazuje dobrodošlico (intimne kotičke pa raje ustvarite drugje).

Preprosti nasveti za udoben dom

Kako ustvariti dom, ki se sklada z vašim življenjskim stilom ter vas čustveno zadovoljuje?

1. Razmislite o čustvenem pomenu vsake sobe ter jo uredite v skladu z njim. Kuhinja je namenjena hranjenju – torej naj bo organizirana tako, da je osrednjega pomena štedilnik, poleg tega pa je dostop do hrane vedno enostaven (tako do zdrave hrane kot prigrizkov). Poleg tega ne pozabite, da kuhinja ni zgolj domena ženske, temveč morajo imeti svoj prostor v njej vsi člani družine – poskrbite, da bodo v kuhinji dobrodošli s tem, da imate ob pultu barski stol ali dva. Tako si bodo vsi člani družine radi sami pripravili kakšen obrok. Kaj pa kopalnica – je ta namenjena zgolj umivanju ali očiščevanju misli in telesa? Se v njej radi sproščate? Naj bo v njej udobno – ne pozabite na kakšno večjo rastlino, na udoben stol, na katerega lahko odložite oblačila …

2. Da bo udobje glavni smisel vašega doma, mora dom imeti prostore, kjer ste lahko vsi skupaj, pa tudi tiste, kjer je lahko vsakdo zase. Saj veste – včasih je prijetno. Če se cela družina stlači na kavč, včasih pa bi raje sedli na fotelj in ga imeli zgolj zase.

3. Vsaka soba naj ima 3 vrste osvetlitve, saj ta namreč izjemno vpliva na ambient (precej bolj kot drugi elementi oblikovanja doma!). Ne verjamete? V jedilnici je na primer viseči lestenec nad jedilno mizo potreben iz dveh razlogov: zato, da vidite, kaj jeste, ter iz še precej bolj pomembnega: ker usmerja svetlobo na vse ljudi za mizo in daje s tem občutek povezanosti. Luči torej pričnite oblikovati tako, da najprej poskrbite za splošno svetlobo, ki sobo pač razsvetli in izvabi na plan barve (stropna svetilka). Nato dodajte razsvetljavo za poudarke: namizne svetilke ali svetilke, ki osvetljujejo umetniška dela, in bodo dom naredile posebej udoben ter intimen. Nazadnje dodajte luči za specifična opravila – za branje, pripravo hrane na pultu itd.

4. V svoj dom vnesite glasbo. Predvajajte glasbo, v kateri vsi uživajo in ob kateri se vsi sprostijo ali napolnijo z energijo – to bodo vibracije, ki povezale vso družino. Glasba naj bo raznolika. Ne pozabite tudi na individualne okuse – saj ni tako težko, če enkrat na teden prisluhnete rapu, ki ga posluša sin, on pa včasih prisluhne kakšni popevki, ki je pri srcu vam.

Več na: www.marmelina.si