Pomembna predstava vrhunskega dizajna

Pričakovanih 300.000 obiskovalcev iz 160 držav, ki si bodo do nedelje lahko ogledali oblikovalske vrhunce pohištvene industrije, je dokaz, da je milanski sejem resnično vodilna sejemska predstavitev na svetu. Kot je povedal Claudio Lutti, direktor sejma, je šestdnevni sejem pomembna svetovna predstavitev italijanske ustvarjalnosti in inovativnosti, in je vsako leto uspešnejši. »Rad rečem, da je naše znanje italijanska nafta,« je dodal. »Italijanski okus je naša dodana vrednost, vendar ga včasih ne uspemo dobro iztržiti.«

Varčna raba virov in barvito udobje

Če je v preteklih letih v zasnovi pohištva in materialih prevladovalo razkošje, je danes opazen trend varčna uporaba virov, ki predstavlja rojstvo novega stila, pauperizma. Ta je odraz gospodarske krize, s katero se še vedno soočamo. Oblikovalci pa prav zaradi le-te menijo, da potrebujemo več udobja in sproščenosti, kar se odraža v notranji opremi, ki ni več tako asketska kot prejšnja leta, razveseljuje pa nas tudi z živahnimi vzorci in pastelnimi barvami. Kot nalašč za modne velikane Pierra Cardina, Ungara in Gianfranca Ferreja, ki v Milanu predstavljajo svoje kolekcije za dom.

Kuhinje so tople, a tehnološko dovršene

Letošnji sejem pohištva ponovno gosti bienalno mednarodno razstavo EuroCucina, ki prikazuje najnovejše kuhinjsko pohištvo in opremo. Kuhinje so postale središče družinskega življenja in niso več le prostor, v katerem kuhamo in jemo. Novi trendi spreminjajo kuhinje v tople in vabljive prostore, v katerih prevladujejo naravni materiali, in ki so tako funkcionalne kot tehnološko dovršene. Vintidž na eni strani uravnotežijo stroge industrijske oblike z lakiranimi vrati in betonskimi delovnimi pulti na drugi. EuroCucino spremlja razstava kuhinjske tehnologije, ki daje vpogled ne le v inovativne vgradne aparate, ampak je tudi okno v prihodnost na področju prototipov in konceptov.

Kopalnice kot oaze nege in wellnessa

Sejem zaokrožuje bienalna razstava kopalniške opreme, ki odseva preobrazbo kopalnic v zadnjih letih. Tradicionalno strogo funkcionalni prostori so postali oaze telesne nege in wellnessa. Tako kot kuhinje kličejo po vodilni vlogi v domu: so privlačne in opremljene s sodobno opremo, v njih pa si rokodelstvo in vrhunska tehnologija podajata roke s toplimi barvami in naravnimi materiali. Obiskovalci pa si lahko v Milanu ogledajo še razstavo izdelkov mladih oblikovalcev ter študentov dizajna ter predstavitev pomembnih mednarodnih arhitektov in oblikovalcev, na čelu z letošnjim prejemnikom Pritzkerjeve nagrade Shigerujem Banom, ki so za javnost »odprli vrata« svojih domov.