Notranji oblikovalci še vedno stavijo na naravne materiale, ki so v trendu že več let. V ospredju je še vedno les, posebno hrast z vidnimi vzorci v svetlejših tonih, poleg njega pa prevladujejo še marmor, steklo in kovine. Steklo je zatemnjeno v rjavih, oranžnih ali modrikastih tonih, le redko je popolnoma prozorno. Med kovinami so najbolj priljubljeni baker ter pobarvane kovine brez sijaja. Sijajne površine, ki so bile v trendu nekaj zadnjih sezon, odhajajo v pozabo, saj je mat učinek skoraj popolnoma prevladal. Veliko je kompozitnih materialov za kuhinje in kopalnice, ki oponašajo videz lesa, marmorja, bakra in cementa.

Združevanje stilov, materialov, oblik in barv

V nasprotju s težnjo po naravnem interjerju najnovejši trendi zagovarjajo združevanje doslej nezdružljivih različnih materialov, oblik in barv. Les kot poudarek v prostoru odslej spremljajo plastični elementi, visoko tehnološke tkanine in futuristične strukture, kot na primer svetilke nenavadnih oblik ali kovinski okrasni predmeti. Prav nič nenavadno ni videti stilno in barvno različne elemente sedežne garniture ali stole za jedilno mizo, ki pomenijo odmik od običajne monotonije. Kot poseben dodatek so posamezni kosi pohištva, ki so videti robustni ali surovi, bolj primerni za tovarniško dvorano kot za stanovanjski prostor.

Mešanje stilov je čudežno načelo individualnega in prilagodljivega pohištva. Tisti, ki cenijo originalno opremo, jo lahko zdaj mirne vesti nakupujejo iz »druge roke« - na bolšjih sejmih ali v starinarnicah, postavijo pa jo ob bok najnovejšemu pohištvu priznanih izdelovalcev. Potrošniki vse bolj segajo po posameznih kosih pohištva, ki posnemajo originale, ali izdelkih, ki kažejo vidne znake uporabe, bodisi da so originalni ali pa imajo le vintidž videz. V vsakem primeru pa pripovedujejo zgodbo, kot na primer leseni stoli s kvačkanimi prekrivali, ki so videti, kot da smo jih podedovali po babici. Zbledel in izrabljen videz ob enostavnih in čistih linijah v vseh sferah urejanja prostora je prava uspešnica.

Novo življenje starega v eklektični mešanici

Zelo zaželeno je pohištvo iz pravega lesa, rešeno iz podrtih hiš ali starih skednjev, ki odseva šarm avtentične zgodovine. Dopolnjeno s sodobnimi elementi je videti obenem staro in moderno ter nikoli ne zastari. Takšno pohištvo je mogoče vedno znova združevati v nove kombinacije in ga preobraziti z novimi barvami, tako kot s trendom »barva ob barvi«, ki je zdaj tako moden, in mu dati celo novo namembnost. V trendu je tudi pohištvo in druga oprema po načelu »naredi sam«, ki nam daje priložnost razstaviti svoje originalne izdelke. Z nekaj spretnosti je mogoče staremu pohištvu in drugi opremi, ki bi sicer končala na odpadu, vdihniti novo življenje. Neobičajno, odtrgano in drugačno od vsega videnega je vodilo pri ustvarjanju interjerja, pri čemer so materiali in izvedba popolnoma neomejeni. Od sposobnosti vsakega ustvarjalca pa je odvisno, da v vsej svobodi dizajna najde pravo mero.

Med barvami pohištva in opreme so v ospredju nianse od svetlo do temno sive ter od svetlo do temno rjave. Detajli so pogosto poudarjeni s pridušenimi toni živih barv, kot so oranžnorožnata, barva orhideje, petrolejsko modra, travnato zelena, rdeča in rumena. Zelo zaželena je zelena barva na stenah in detajlih, od svetlih do temnejših odtenkov, ki daje interjerju naraven, svež in lahkoten videz. Poleg zelene se vse bolj uveljavlja modra barva, ki daje stabilen in varen občutek. Odlično jo lahko kombiniramo z lesom, kovino in tkaninami. Nianse od turkizne in petrolejsko modre do srednje modre barve so prava trendna osvežitev na stenah ali dekorativnih predmetih za vsak prostor.

Vir: priloga Nika