Na Ptujskem polju ga pridelujejo dvesto let

Čebula (enokaličnica iz družine lukovk) spada med najstarejšo zelenjavo, ki jo lahko najdemo v številnih receptih in pripravkih vseh svetovnih kultur. Ptujski lük je slovenska avtohtona sorta rdeče čebule, zaščitena z geografsko označbo. Na Ptujskem polju ga pridelujejo že več kot dvesto let. Tako kot nekdaj ga tudi danes pridelujejo na naravi prijazen integriran način, kar je zagotovilo za kakovostno čebulo dobrega okusa. Rdečerjava barva suholistov, belovijoličnordeča barva mesa in srčasto-ploščata oblika srednje velikosti so značilnosti, po katerih prepoznamo njegovo edinstvenost.

Danes otroci pogosto uživajo enolično hrano z različnimi umetnimi dodatki, ki siromašijo delovanje organizma. Zato moramo poskrbeti, da bodo že najmlajši ozaveščeni o pomenu avtohtonosti Ptujskega lüka, ki ni samo dober za zdravje, ampak je tudi lahko odličen nadomestek za različne umetne dodatke jedem. Poleg tega je otrokom treba pokazati, naj uživajo čim bolj kakovostno in lokalno pridelano čebulo, kot je Ptujski lük, saj ima le-ta hranilne vrednosti, ki krepijo naš imunski sistem.

Sodelujejo lahko učenci osnovnih šol

Na natečaju lahko sodelujejo učenci osnovnih šol (slike, risbe, grafike, kipi, ilustracije in stripi), in sicer učenci z individualnim izdelkom ali razred s skupinskim izdelkom. Samo razredi s skupinskimi izdelki se lahko potegujejo za glavno nagrado (naravoslovni dan na kmetiji). Prvi trije najboljši razredi bodo nagrajeni z naravoslovnimi izleti na kmetije, kjer poteka integrirana pridelava Ptujskega lüka z geografsko označbo. Najboljša posamezna dela bodo nagrajena z zabojem Ptujskega lüka in priznanji. Najboljša dela bodo tudi razstavljena.

Izdelke pričakujejo do 15. junija na naslovu: Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, Vinarska ulica 14, 2000 Maribor. Za več informacij obiščite spletno stran www.zelenjava-pikapolonica.si, pišite na e-naslov info@zelenjava-pikapolonica.si ali pokličite na telefonsko številko 051 217 435.