Kljub temu so prav te žveplene spojine silno zdrave in na telo delujejo protivnetno, znižujejo raven holesterola, dokazano varujejo pred prehladom (že tretjič sezonsko) in številnimi drugimi boleznimi, tudi diabetesom in osteoporozo. Ampak o tem se posvetujte z zdravilci, mi raje kaj skuhajmo ali specimo, da čebule ne bomo jedli surove, kakor jabolko, kot to počno Rusi. Praženo čebulo lahko poleg vsem znane rabe zamesimo v testo za kruh, jo skupaj z nekaj belega vina po francosko zamešamo v čisto govejo juho, ki jo gratiniramo s popečenimi česnovimi kruhki in sirom, lahko jo počasi pražimo in dušimo, da se popolnoma razpusti v nekakšno marmelado, ki jo uporabimo kot namaz za sendviče in kot dodatek različnim mesnim jedem. Lahko pa, podobno kot nekakšno pico, spečemo alzaško čebulno pogačo na slovenski način, kakor veli današnji recept.

Čebulna pogača

Za kvašeno testo potrebujemo 375 g moke, 3–4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko sladkorja, 1 zavitek suhega kvasa, 1 žličko soli.

Za oblogo še 4 velike čebule, 250g domače polnomastne nepasirane skute, lonček kisle smetane, 150 g prekajene vratovine ali mesnate slanine (mesonejedi to nadomestijo s prekajenim sirom, ki ga lahko dodamo v vsakem primeru), morsko sol, sveže zmlet poper, muškatni orešček.

Priprava: Moko presejemo v skledo in dobro zmešamo s kvasom. Dodamo olje, 2,5 dl mlačne vode, sladkor in sol. Ugnetemo testo, pri čemer si lahko pomagamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhodi. Slanino narežemo na drobne kocke, ki jih v suhi ponvi opražimo le toliko, da spustijo maščobo (če uporabimo vratovino ali prekajen sir, ta postopek preskočimo). Pražene kockice s penovko predenemo na papirnate brisače, da se odcedijo. Maščobo v ponvi lahko prihranimo. Čebulo narežemo na tanke lističe in stresemo na maščobo od praženja slanine (oziroma na olivno olje) in med mešanjem počasi pražimo nekaj minut (ne sme porjaveti!). Opraženo čebulo odstavimo in ohladimo. Skuto in smetano razmešamo v gladko zmes, ki jo začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Medtem pečico segrejemo na 220 °C. Dva pekača obložimo s papirjem za peko, ki ga po želji pomažemo z maslom. Testo potresemo z moko in ga na deski na hitro pregnetemo. Razdelimo ga na 2 hlebčka, ki ju čim tanjše razvaljamo (2–3 milimetre). Testo namažemo s skutino maso ter obložimo s prepraženima čebulo in slanino (oziroma vratovino ali prekajenim sirom, lahko pa sir celo kombiniramo z mesom oziroma ga dodamo v vsakem primeru). Če se nam v roki ravno znajde kakšen šampinjon, ga mirno narežemo in dodamo. Pekača enega za drugim za največ 15 minut (odvisno od pečice) postavimo čim nižje v segreto pečico, lahko pa uporabimo ventilatorski način in spečemo obe pogači hkrati, čas pečenja prilagodimo. Pečeni čebulni pogači narežemo in takoj ponudimo kot predjed ali samostojni prigrizek ob vinu ali pivu.