Sistemi za prezračevanje z rekuperacijo zagotavljajo vedno svež in kakovosten zrak v prostoru ob minimalnih izgubah. Do 95 odstotkov toplotne energije se iz izrabljenega prenese na svež zraka, ki ga nato dovajamo v bivalne prostore. Ta proces poteka v centralni ventilatorski enoti s toplotnim izmenjevalcem, imenovani rekuperator. Podjetje Zehnder je razvilo rekuperatorje različnih oblik in zmogljivosti z vrhunskimi izkoristki energije in več celovitih cevnih sistemov za razvod svežega in izrabljenega zraka za različne načine vgradnje.

Kombinacija kanalske klimatske naprave in prezračevanja

V hladnih mesecih je treba svež zrak, ki ga dovajamo v prostore, primerno ogreti, v poletnih pa ohladiti. Z vgradnjo klimatske naprave lahko to dosežemo tudi preko prezračevalnega sistema. Na prezračevalni sistem se vgradi inverterska kanalska ločena (split) klimatska naprava. Namesti se na cevni razvod za dovajanje zraka v prostore. Na ta način lahko izrabimo klimatske naprave do 2,5 kW toplotne moči. Tako je svež zrak, preden pride v prostore, že predhodno temperiran, ima ustrezno vlažnost in je filtriran, česar bodo veseli predvsem alergiki.

Učinek je odvisen od načina gradnje. Pri pasivni gradnji hiš so zaradi dobre izoliranosti in kakovostnih gradbenih materialov potrebe po energiji majhne. Tako lahko že z vgradnjo kanalske klimatske naprave na prezračevalni sistem zagotovimo optimalne bivalne razmere. Tak sistem je zelo hitro odziven in prilagodljiv, kar je pri tovrstnih stavbah zelo pomembno. Hkrati pa je to cenovno ugodna rešitev saj se ognemo montaži večjega števila zunanjih in notranjih enot po posameznih prostorih.

Pri objektih, ki so zasnovani nizkoenergetsko ali so energetsko manj učinkoviti oziroma so bolj energetsko potratni, s kombinacijo klimatske naprave in prezračevanja dosežemo podoben učinek, vendar ne moremo v celoti zagotoviti zadostnih kapacitet za energijske potrebe objekta. Da bi pokrili potrebe po energiji, potrebujemo še dodaten vir energije.

Uporaba sistema je vseeno smiselna, saj preprečuje pretirano segrevanje ali ohlajanje prostorov, ker deluje konstantno. Pretoki zraka so manjši in enakomerno razporejeni, zato ne prihaja do čezmernega pihanja in prenizkih temperatur na posameznih mestih. Delovanje sistema je skoraj neslišno, naš občutek ugodja pa večji. Ogrevanje z invertersko klimatsko napravo je v primerjavi z drugimi načini ogrevanja zelo varčno, saj deluje po principu toplotne črpalke. Hitrost kompresorja se brezstopenjsko prilagaja grelnim ali hladilnim potrebam. S tem se poveča energijski izkoristek in učinek delovanja. Zaradi manjših obremenitev ima naprava daljšo življenjsko dobo in manj škodljiv vpliv na okolje. Pri njenem delovanju se zmanjšuje tudi relativna vlažnost v prostoru, kar preprečuje nastanek plesni.

V praksi že deluje nekaj tako opremljenih objektov, izkušnje uporabnikov pa so več kot pozitivne – sistem deluje zanesljivo, stroški vzdrževanja in delovanja so nizki, udobje pa je na visokem nivoju. Obiščite nas v našem salonu na Tržaški c. 315 v Ljubljani, kjer vam bomo sisteme podrobneje predstavili in našli najprimernejšo rešitev tudi za vas.