Za organizacijo seminarja, prvega v okviru cikla Demistifikacija konoplje, so se v društvu ONEJ odločili zaradi aktualnih dogodkov v zvezi s predlogom zakona o konoplji, simpozija o medicinski uporabi kanabinoidov, ki je bil februarja v Cankarjevem domu, februarske javne razprave o predlogu zakona o konoplji v državnem zboru ter po njihovem pomanjkljivega znanja in vedenja strokovnjakov ter javnosti o tej tematiki.

Državni zbor je namreč v začetku meseca z veliko večino glasov sklenil, da predlog zakon o konoplji, ki ga je skupaj z predlogom zakona o samozdravljenju vložil Slovenski konopljin socialni klub skupaj s podpisi volivcev, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti zakonskima predlogoma so se tedaj izrekle vse poslanske skupine.

Na seminarju, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, bodo svetovne avtoritete s tega področja predstavile najnovejša dognanja o uporabi konoplje v medicinske namene v različnih državah sveta (Izrael, Kanada, ZDA) in odgovarjali na vprašanja udeležencev.

Med predavatelji bodo češki analitični kemik Lumir Ondrej Hanuš, predsednik Hedron Analytical iz Vancouvra Paul Hornby, izredni profesor na oddelku za biologijo Univerzae v Koloradu Robert J. Melamede, ustanovitelj fundacije Phoenix Tears Rick Simpson ter Dušan Nolimal z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V društvu ONEJ si želijo, da se razvije konstruktivna debata, »saj so z nami strokovnjaki, s pomočjo katerih lahko tudi v Sloveniji zagotovimo najboljše modele zdravljenja s konopljo, načine uporabe in dostopnost tega neprecenljivega zdravila«, so zapisali na spletni strani društva.