S pomočjo magnetne resonance možganov so znanstveniki odkrili, da psihoaktivna snov v konoplji THC znižuje aktivnost možganov na področju, ki skrbi za čustveno občutenje bolečine. Vplivi na občutenje bolečine pa so bili od pacienta do pacienta zelo različni, še piše raziskava. Znanstveniki, ki so opravili raziskavo, so teste opravili na vzorcu 12 zdravih moških, pa dodaja BBC.

Vsak moški je zaužil 15-miligramsko kapsulo THC ali pa placebo. Nato so nekaterim moškim na nogo nanesli običajno kremo, drugim pa kremo, ki je vsebovala čili, kar je sprožilo srednjo mero bolečine. Možgane vsakega moškega so nato posneli z magnetno resonanco in ugotovili, da so pacienti, ki so zaužili kapsulo s THC, sicer poročali o enaki meri bolečine, kot tisti, ki so so zaužili placebo, so pa prvi dejali, da jih je bolečina motila precej manj, kot slednje.

Raziskavo sta financirala britanski svet za medicinske raziskave in nacionalni inštitut za zdravstvene raziskave (NIHR), ki deluje v okviru bidomedicinskega raziskovalnega centra univerze Oxford, še piše BBC.