Nova pravila formule 1 naj bi z varčnejšimi motorji in uporabo hibridne tehnologije bila tudi zgled okolju prijaznejšega avtomobilskega športa. Toda na prvi dirki se je izkazalo, da imajo novi, le 1,6-litrski šestvaljniki majhno napako - pretihi so, zato številni ljubitelji formule 1 razočarano obujajo spomine na stare čase, ko so v tem športu vladale hrumeče pošasti na štirih kolesih in je bilo treba v ušesih nositi zaščitne čepke.

Avstralski prireditelji so zagrozili celo s tožbo proti vodstvu tekmovanja, ker po njihovem mnenju gledalci za svoj denar niso dobili vsega spektakla, ki so ga pričakovali - k formuli 1 po njihovem mnenju pač sodi tudi hrup. V Melbournu z zvokom formule 1 ni bil zadovoljen niti njen vodja Bernie Ecclestone, a je poudaril, da je predvsem razočaran nad tihimi agregati v televizijskih prenosih. V Maleziji, kjer bo v nedeljo druga dirka sezone, pa je svoje mnenje že nekoliko omilil.

"Malo glasnejši so, kot smo predvidevali, a ni dovolj. Če bi le lahko še malo dodali, potem bi bilo super," je dejal v pogovoru za televizijo Sky. A svetovni prvak Sebastian Vettel, ki ima sicer v novi sezoni tudi precej resnejše težave, kot je zvok njegovega bolida, saj so bila testiranja njegove ekipe katastrofalna, na prvi dirki pa ni prišel do cilja, se z Ecclestonom ne strinja.

Nemški zvezdnik je zvočno kuliso v novi sezoni označil kot "sranje" in dodal: "Lepo bi bilo, če bi spet slišali zvok motorja, ne pa cviljenja gum. Saj nismo na testiranjih pnevmatik avto-moto zveze," je pred malezijsko dirko dejal Vettel in si zaželel, da bi v formuli 1 ostali pri močnejših motorjih: "Raje bi videl, da bi spet vozili z dvanajstvaljniki. Baterije pa pustimo v mobilnih telefonih."

Seveda ima nova formula 1 tudi drugo plat. Zmagovalec uvodne dirke sezone 2014 Nico Rosberg meni, da ni z novimi dirkalniki nič narobe: "Vse to je le dobro za formulo 1. Z novimi generacijami motorjev bomo naredili več za prihodnost in morda privabili še nove ekipe."