»Ne obremenjujem se s tem, da v Planici ni denarne nagrade za zmago v kvalifikacijah, ampak je zame dovolj velika že to, da toliko ljudi, zlasti otrok, navija za nas. Niti pomisliti si nisem upal, da bom zmagal v kvalifikacijah, sploh pa še v Planici. To je nekaj najlepšega,« je ostal skromen 23-letni Matjaž Pungertar, ki je sploh prvič v karieri zmagal v kvalifikacijah. V letošnji sezoni mu ni šlo po željah, saj ni osvojil še niti točke svetovnega pokala. Očitno se mu je obrestoval trening v Planici, zato je načrtno izpustil tekme celinskega pokala. »Brusil sem se posebej za Planico, potem ko se mi težave vlečejo že vse od poletne sezone. V zimo nisem prišel spočit. Ni dvoma, da smo bili tekmovalci z začetka startnega seznama v prednosti, saj nas ni tako cukalo v zaletni smučini kot tiste na koncu. A kljub tej prednosti je bilo treba še vedno dobro skočiti,« je pojasnil Pungertar, za katerega je značilno, da napreduje počasi. Po uspešni sezoni v naslednji naredi zdrs, da znova pride na višjo raven.

Sedemnajstletni Anže Lanišek, ki velja za enega največjih talentov, je v svetovnem pokalu debitiral na najboljši možen način. Ni se le uvrstil na današnjo tekmo, ampak je nase opozoril z drugi mestom. »Živčno,« je bila njegova prva beseda, ko je stopil pred poročevalce. Suveren je bil že na treningu z devetim in drugim dosežkom, tekma ga je naredila živčnega, a se je znal spopasti s tem bremenom. »Nekajkrat sem bil že na robu, da pridem v ekipo za svetovni pokal, izšlo pa se je tam, kjer je najlepše – v Planici. Glede prvih točk ne bom prehiteval ničesar,« je dodal Lanišek, najmlajši član slovenske reprezentance, ki na smučeh reklamira hotel iz Predazza. Očitno je najstnik iz Domžal tudi spreten poslovnež, saj je hotel reklamiral že na mladinskem svetovnem prvenstvu v Predazzu.

Tik pod zmagovalnim odrom sta končala Nejc Dežman in Cene Prevc, ki je svetovni pokal spoznal lani na novoletni turneji, a je obtičal v kvalifikacijah. »Posebne pohvale otrokom, ki so poskrbeli za fantastično kuliso. Zaradi strahu, da ne bi razočaral vse te množice, je bilo kanček treme. Le vreme je skoraj že malo pretoplo. Hitim, da se čim hitreje preoblečem, ker mi po hrbtu že teče potok. Ne bom napadel le točk svetovnega pokala, saj sem sposoben tudi več, če se bo vse poklopilo,« je bil v komunikaciji z mediji že pravi rutiner 21-letni Nejc Dežman. Te se še uči 17-letni Cene Prevc, ki je tudi odprl tekmo. »Solidni skoki. Šele v zadnjem mesecu skačem približno tako, kot sem si želel že od začetka zime. Nimam posebnih želja za tekmo, le narediti tisto, kar znam,« je bil jedrnat Cene Prevc.

V kvalifikacijah so bili uspešni še Robert Hrgota (25. mesto), ki je po enoletnem okrevanju zaradi poškodbe križnih vezi oktobra lani že razmišljal o koncu kariere, Jaka Hvala (31.), Anže Semenič (35.), Robert Kranjec (36.) in Jurij Tepeš (37.), izpadli pa so Jernej Damjan (41.), Tomaž Naglič (44.) in Rok Justin (47.). Zlasti Damjan in Kranjec sta imela veliko pripomb, ker se je zaletna smučina zaradi sonca zmehčala, zato je v njej cukalo, zaletna hitrost pa je bila nizka. Zato so imeli nekateri tekmovalci bolj občutek, da stojijo na mestu, namesto da občutijo pravo hitrost. Oba sta bila prepričana, da bi bili s postavitvijo sence ob smučino pogoji za vse bolj enakovredni.

Če je 12 Slovencev prevladovalo v kvalifikacijah, je Peter Prevc opravil tri skoke za trening, v katerih je imel tretji (125 m) in dvakrat četrti izid (129,5 m in 125 m). »S treningom sem kar zadovoljen, saj so bili skoki v zgornjem delu povprečja. Možno jih je dvigniti na višjo raven. V zaletni smučini se je poznalo, da se je sonce zelo uprlo vanjo, a razmere so bile za vse približno enake, zato se moramo pač s tem vsi spopadati. Lepo je bilo gledati slovensko ofenzivo v kvalifikacijah. Več nas je, boljše je vzdušje, ker se breme porazdeli,« je povedal Peter Prevc, ki je dodal, da ga brat Cene z dosežkom v kvalifikacijah ni presenetil.

Slovenski selektor Goran Janus ni skrival zadovoljstva po prvem dnevu praznika v Planici. »Tako kot sem vesel ob desetih na tekmi, mi je škoda za tri, ki so izpadli, saj bi se glede na formo morali uvrstiti na tekmo. Prednost domačega tekmovališča bi izkoristili, če bilo na tekmi vseh 13 Slovencev. Lepo bo videti dva Prevca na tekmi in bratske odnose, še kakšen Prevc pa čaka v vrsti za reprezentančni dres. Prvi trening Petra Prevca po Harrachovu ni bil ne dober ne slab, ampak soliden, a je mogoče marsikaj popraviti. Dan v tipičnem slogu Petra, ki napreduje počasi. Glede na to, da smo v zadnjih dveh letih na račun Kranjca in Tepeša v Planici poslušali Zdravljico, bi bilo lepo, če bi jo tudi letos. Druga želja je čim več fantov v finalu. Ker Nemci ne blestijo, jih bomo napadli na drugem mestu v pokalu narodov,« je ostal zvest svojemu bojevniškemu slogu Goran Janus.

Izidi kvalifikacij: 1. Pungertar 121,7 (128,5), 2. Lanišek (oba Slo) 119,9 (128,5), 3. Stjernen (Nor) 119,6 (127,5), 4. Dežman 116,8 (125,5), 5. C. Prevc 116,4 (126), 25. Hrgota 101,4 (121), 31. Hvala 99 (118), 35. Semenič 98,3 (117), 36. Kranjec 98,1 (117,5), 37. Tepeš 97,2 (116,5), 41. Damjan 95,9 (116,5), 44. Naglič 94,9 (117), 47. Justin (vsi Slo) 94,1 (116); vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Freund (Nem) 129, 2. Diethart (Avs) 127, 3. Bardal (Nor) in Kraft (Avs) po 126,5, 4. Prevc (Slo) 125.