Že kmalu po nedeljski uvodni dirki sezone v Melbournu so avstralski organizatorji dirke izrazili nezadovoljstvo nad pretihimi dirkalniki, ki po njihovem mnenju niso zadovoljili želja in pričakovanj gledalcev, ki so kupili vstopnice za ogled dirke v živo.

»Navdušen sem nad celotnim koncem tedna, nič pa nisem navdušen nad zvokom. Če si sedel na glavni tribuni, si komajda slišal avtomobile, ki so prihajali po ravnini,« je v pogovoru za radio Fairfax dejal direktor dirke Ron Walker in dodal, da gre po njegovem mnenju tudi za kršitev pogodbe s prireditelji dirke, ki so jo podpisali pred leti: »Imamo pogodbe, plačujemo za določen izdelek in te zadeve jemljemo zelo resno. Vsi so po dirki govorili le o nepravem zvoku in morda bomo imeli v prihodnosti zaradi tega težave pri prodaji vstopnic. Navijači želijo z vstopnico kupiti tudi pravi zvok formule ena,« je dodal Walker.

Ecclestone: Moramo nekaj spremeniti čim prej, ne moremo čakati celo sezono

Z direktorjem avstralske dirke pa se strinja tudi vodja formule ena Bernie Ecclestone: »Bil sem razočaran nad pomanjkanjem hrupa. Avstralci imajo prav, ko trdijo, da gre za kršitev pogodbe. Žal mi je, da sem imel prav, ko sem pred sezono trdil, da ti novi dirkalniki ne bodo zveneli kot pravi dirkaški bolidi. O tem sem že govoril z Jeanom Todtom (predsednik FIA, op. p.) in mu dejal, da moramo glede tega nekaj storiti, da bi bili spet slišati kot dirkalniki formule ena. Ne vem, če je to sploh možno, moramo vse skupaj malo raziskati. A moramo spremembe poskušati uvesti že po prvih dirkah, saj ne moremo čakati celo sezono. Takrat bi lahko bilo že prepozno. Pogovarjal sem se tudi z Lucom di Montezemolom (predsednik Ferrarija, op. p.), ki mi je povedal, da še nikoli ni dobil toliko pritožb po elektronski pošti kot tokrat, dodaja pa tudi, da to sedaj ni več formula ena,« je včeraj povedal Ecclestone.

Kakšna je razlika v zvoku lanskih in letošnjih dirkalnikov v formuli ena, si oglejte v spodnjem videu.