Andrea Massi se večkrat spomni svojega prvega stika s Tino Maze, ko ga je na testiranja v Ljubljano povabil takratni trener v slovenski alpski smučarski reprezentanci Rasto Ažnoh. Takrat ga je najstnica pogledala čez ramo in se s pogledom spraševala, kdo je ta frajer, ki bo prodajal svoje znanje. S kako talentirano alpsko smučarko ima kot kondicijski trener opraviti, se je Massi lahko prepričal že na prvi tekmi svetovnega pokala leta 2002, ko je bil prvič član slovenske reprezentance. Takrat je Tina Maze zmagala na uvodnem veleslalomu v Söldnu.

Leta, ko je v slovenski reprezentanci 46-letni Massi (12. aprila bo eno leto starejši) delal kot kondicijski trener, so bila turbulentna in v nekem obdobju je izpadel iz slovenske reprezentance. To je bil njegov trenutek resnice. S Tino Maze sta se namreč ves čas njegovega sodelovanja v reprezentanci zelo dobro razumela. Ker je v uspehe Tine Maze verjel bolj kot kdor koli, ker je poznal njeno telo, verjel v sposobnosti, mu jo je na prelomu njene športne poti uspelo prepričati, da kariero nadaljuje po samostojni poti. Začetki so bili sila težki, denarja ni bilo, Massi pa je opravljal toliko funkcij, da bi gotovo katero izpustili, če bi jih naštevali. Izhodišče vsega pa je bila kondicijska priprava. Ta je po mnenju diplomanta rimske fakultete za šport osnova vsega.

Nobena poškodba ni naključna

Da je bila srebrna veleslalomska kolajna iz Val d'Isera v sezoni 2008/09 prelomna na športni poti Tine Maze, je bilo večkrat napisano. Takrat je bil Massi najsrečnejši človek, ker mu je uspel prvi veliki podvig. Dotlej je namreč poslušal, da Tina Maze ni smučarka za velika tekmovanja. Ves čas je trdil in tako je še danes, da Tinin rojstni list res razkriva njeno dejansko starost (maja bo stara 31 let), vendar je njeno telo precej mlajše. Za to, da Tina Maze na vsej športni poti ni bila niti enkrat resneje poškodovana, ob tem da se ukvarja z enim najnevarnejših športov na svetu, je v prvi vrsti zaslužna sama. Veliko zaslug pa si lahko lasti tudi Massi, saj je z napornimi treningi dokazal, da je velemojster načrtovanja obremenitev. Rad poudari, da nobena poškodba športnika ni naključna, temveč je plod utrujenosti ali presežka lastnih sposobnosti. Diplomacije med treningi ne pozna, intenzivnost pa je izjemno močna, zato zahteva od športnice maksimalno predanost. Zaradi njegove neizprosnosti se je marsikdo spraševal, koliko časa bo zdržala zasebna zveza s športnico, ki je pod njegovim vodstvom postala najuspešnejša slovenska športnica v sicer sijajni slovenski zgodovini uspehov.

Massi v času uspehov Tine Maze, ki so se stopnjevali z bliskovito hitrostjo, ni bil le mojster sestavljanja ekip in vrhunske telesne priprave glavne igralke. Venomer jo je znal tudi zaščititi pred zunanjim okoljem. Do Tine Maze je bilo mogoče priti le prek njegovega trupla. Vloga varnostnika je nekdanjemu smučarju v otroških kategorijah vzela veliko energije. Svojo samostojnost je Tina Maze začela kazati šele v zadnjih sezonah, ko je sprva objavljala bloge na družabnem omrežju, v zadnji sezoni pa je začela redno tvitati. Prav s tviti si je dvignila pozornost med številnimi sledilci in v medijih, ki je sicer ne spremljajo v njenem vsakdanu.

Predsednikom in direktorjem se ni nikoli pustil

V prvih petih sezonah samostojne poti Tine Maze (v zadnji precej manj) smo poročali o številnih aferah, v katerih je bila Tina Maze venomer zaščitena. Njeno ime se je ves čas pojavljajo v javnosti, a sleherni spremljevalec športa je vedel, da gre za zakulisne igrice. Predvsem za petelinjenje med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Tine Maze. Javnost je bila v večini primerov na strani Andree Massija, ki si ni nikoli pustil, da bi direktorji in predsedniki, ki niso imeli pojma, kaj sploh je alpsko smučanje, in si na položajih delajo osebno reklamo, za katero so mastno plačani, vplivali na njegove odločitve. Ko pa so bili po koncu sezone ekipi Tine Maze še kaj dolžni, je prek svojega odvetnika Damijana Terpina zarjovel na ves glas.

Pet samostojnih sezon zapored je ekipa Tine Maze rezultatsko napredovala in vrhunec doživela v minuli sezoni, ki je bila najboljša v zgodovini tekem svetovnega pokala katere koli posameznice. Šesta sezona, ki se je predvčerajšnjim končala v Švici, je bila pod Massijevim vodstvom rezultatsko najslabša. Do te sezone mu je namreč uspevalo Tino Maze neprestano motivirati, v tej sezoni več ne. Pa ne zato, ker bi se sam spremenil, temveč zato, ker se je spremenila smučarka, okoli katere se vse skupaj vrti, in temu več ne sledi. V skupnem seštevku svetovnega pokala je namreč Tina Maze zbrala manj kot 1000 točk, a je dosegla tisto, kar ji je na športni poti še manjkalo. In to dvakrat, ko je februarja v Sočiju postala olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu. Pod vodstvom Andree Massija je osvojila vse, kar je na športni poti sploh možno doseči. Osvojila je veliki kristalni globus, dvakrat malega kot zmagovalka svetovnega pokala v posamezni disciplini, bila dvakrat svetovna in olimpijska prvakinja, osvojila še številne druge kolajne na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, dosegla zmage v vseh disciplinah alpskega smučanja, dosegla svetovni rekord v zbiru točk v eni sezoni (2414)...

Andrea Massi, velik zagovornik osnovnih življenjskih načel in vrednot, se je po novi zgodovinski sezoni znašel na razpotju. Zapustiti ekipo, ki jo je ustvaril, ali si najti nove izzive. Pravi, da si slednjih za zdaj ne zna. Ponudbe gotovo ima, čeprav pri vrhu v alpskem smučanju nima renomeja, zaradi katerega bi ponudbe deževale. Uživa spoštovan ugled, ki je ustvaril alpsko smučarko na način, ki v velikih sistemih, kot so švicarski, avstrijski, ameriški, francoski, italijanski in tudi slovenski, ne funkcionira. Da bi se vrnil zgolj na mesto kondicijskega trenerja, se po vsem, kar je doživel, zdi malo verjetno. Svoje zdravje vse bolj ceni, kar je tudi dokaz, da bolj ko se bliža abrahamu, poudarja njegov pomen. Zaveda se, da življenje v takšnem stresu, kakršnega je ustvarjal in v njem živel, ne bo šlo v nedogled.