Potem ko so bili skakalci v četrtek in petek navajeni na sončna jutra, so bili kljub neugodni vremenski napovedi neprijetno presenečeni, ko so v soboto zjutraj odgrnili zaveso in je bilo oblačno, vetrovno, deževno, pa še malo je snežilo. Minuli konec tedna je bilo v Harrachovu najslabše vreme v letošnji zimi. Oba dneva so dolgo prestavljali začetek tekmovanja, čakanje je bilo utrujajoče, končalo se je z odpovedjo. Če so v soboto tekmovalci še prišli pod letalnico, se ogrevali za tekmo in si raztezali mišice ter so tisti z začetka startne liste (med Slovenci je bil to Robert Kranjec) celo odpeljali na zaletišče, jih včeraj sploh ni bilo na spregled. Ostali so v toplem zavetju hotela in pripravljali prtljago, saj je bilo že prejšnji večer znano, da je za tekmo le pol odstotka možnosti. Vodstvo tekmovanja je tudi včeraj prestavljalo začetek, a je bilo očitno, da je narava močnejša, zato so serviserji, še preden je ura v zvoniku odbila poldne, že pospravili smuči v kombije in se odpeljali proti domu veliko pred 14. uro, ko je žirija končno odpovedala tekmo.

Harrachov je najbolj zadovoljen zapustil Nemec Severin Freund, ki si je z naslovom svetovnega prvaka poplačal vso smolo, ki ga je spremljala v preteklosti. Pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu je bil četrti, na olimpijskih igrah v Sočiju, kamor je prišel z dobro formo, je na srednji skakalnici padel, na veliki pa ga je v finalu Prevc zrinil s tretje stopničke na najnehvaležnejše četrto mesto. Ko je popustil pritisk velikih pričakovanj, se je očitno sprostil in prišel do prestižne lovorike prvaka v poletih, ki jo je za Nemčijo nazadnje pred 12 leti osvojil Sven Hannawald prav v Harrachovu.

»Želel sem tekmovati, vendar je varnost na prvem mestu. Neverjeten je občutek, ko sem končno povsem na vrhu. Kljub olimpijskemu zlatu na ekipni tekmi mi ta naslov pomeni še nekaj več. Je nekaj posebnega. Poslušanje himne je bilo zame zelo čustveno, v ta trenutek sem vložil leta in leta truda,« je bil vzhičen Severin Freund, za katerim je najboljša sezona v karieri.

Slovenski selektor Goran Janus se je v Harrachovu podpisal pod sedmo kolajno z velikih tekem v treh letih: pet Prevc, po eno Kranjec in ekipa. »Niti kančka teoretičnih možnosti ni bilo, da bi izpeljali drugi polčas tekme posameznikov in ekipno preizkušnjo. Želeli smo si vsaj še eno serijo med posamezniki, ker bi lahko še marsikaj popravili ali pa tudi pokvarili, pa tudi ekipno preizkušnjo. Čakanje zaradi prestavitve tekme je bilo utrujajoče, a medtem smo se tudi zabavali, saj je bilo veliko smeha in šal. Prevc dokazuje, da je tekmovalec za velike tekme. Po skandinavski turneji ni bil slabe volje, ampak je takoj naredil premik na treningu v Planici,« je povedal Goran Janus. Priznal je, da je Slovenija šla na zlato kolajno, potem ko je bil Prevc najboljši v štirih od šestih poletov, kolikor so jih izvedli v Harrachovu. Ko je v petek Prevc v drugi seriji zapravil vodstvo, je bil slabe volje. »Tako kot je bil Peter v Lahtiju četrti z zaostankom dveh desetink točke, je tukaj osvojil bron s prednostjo točke pred Kasaijem. Če sem bil v petek razočaran, je po prespani noči vse drugače. Občutki so izjemni. Ko sem Petra gledal na odru, so mi šle kocine pokonci, zato je bil v trenutku pozabljen petek. Kolajna je vedno kolajna. To je največji užitek za trenerja. Še posebej ker je bila izbojevana zelo tesno,« je dodal Janus.

Naslednje svetovno prvenstvo v poletih bo leta 2016 na prenovljeni in povečani letalnici Kulm v Avstriji.