Bila je dolga, naporna, stresna in šampionska. Sezona alpskega smučanja namreč, in sicer z vidika Tine Maze. Po licih najboljše slovenske športnice je spolzelo več solz, kot se je bleščalo nasmeškov, a so bili ti zato zlati z olimpijskim leskom, zato bo sezona 2013–2014 ostala nepozabna. Njen zaključek je bil spet grenak. Tina Maze je na finalu svetovnega pokala v Lenzerhedieju pokazala temnejšo plat. Potem ko je Andrea Massi obelodanil, da resno razmišlja o slovesu od ekipe, je v zraku ostalo vprašanje, ali bosta skupaj nadaljevala športno pot. Odgovor na to bosta verjetno podala v naslednjih tednih, ko bosta lahko še malo razmislila in se pogovorila.

Očitno je bilo, da je Mazejeva na finalu smučala pod vtisom zadnjih dogodkov. Do tretjega mesta v superveleslalomu je še zmogla, nato je sledil pričakovan padec. Energije ni bilo več, v soboto na slalomu pa je imela še zdravstvene težave. Potem ko je na progi, ki jo je postavil Mauro Pini, pridelala ogromen zaostanek (+5,65) in pristala na dvajsetem mestu, na drugi zaradi slabega počutja ni nastopila. Imela je želodčne težave. »Zjutraj se je počutila slabo. Rekel sem ji, da ji ni treba tekmovati. Vseeno je šla na start. Vedno se zavzemam za to, da Tina ne tekmuje, če se počuti slabo,« je po sobotni tekmi povedal Andrea Massi, ki je v četrtek dvignil prah, ko je dejal, da bo po sezoni verjetno zapustil ekipo. Dokončna odločitev o tem še ni padla. Še vedno pravi, da bi bilo morda najbolje za vse, če bi odšel. Pri tem v ospredje postavlja zdravje (ponosen je na to, da je Črnjanki kljub velikim naporom vedno dobro služilo) in odnos s Tino Maze. Morda je prišel čas, da zasebna plat odnosa dobi prednost pred športno. Da si tega želita, sta v minulih dnevih namignila oba.

Slalom je prepričljivo dobila Mikaela Shiffrin, ki je osvojila tudi veliki kristalni globus. Druga je bila Švedinja Frida Hansdotter (+1,44), ki je bila druga tudi v slalomskem seštevku, tretja pa Avstrijka Marlies Schild, prav tako tretja tudi v slalomskem seštevku. Shiffrinova ima pri 19 letih že vse slalomske lovorike. Je olimpijska in svetovna prvakinja in ima dva mala kristalna globusa.

Pred včerajšnjim veleslalomom se je Mazejeva počutila nekoliko bolje, a ni bila razpoložena za vrhunske dosežke. Tekmo je končala na 16. mestu, zmagala je Anna Fenninger, ki si je poleg velikega kristalnega globusa na zadnji tekmi zagotovila še mali veleslalomski globus. Za las je prehitela Švedinjo Jessico Lindell-Vikarby, ki je včeraj osvojila tretje mesto, medtem ko je bila druga Avstrijka Eva Maria Brem. Na prvi progi je bila najhitrejša Francozinja Anemone Marmottan, na drugi pa nazadovala na sedmo mesto. Tekmo sta zaznamovali tudi Finka Tanja Poutiainen in Italijanka Denise Karbon, ki sta se na domiseln način poslovili od smučarske kariere.

Brez volje in moči

Mazejeva je po tekmi potegnila črto pod sezono. »Sezona je bila odlična, v Sočiju sem osvojila dve zlati olimpijski medalji. S težavo sem opravila zadnje tekme. Zato se konca sezone zelo veselim,« je povedala Tina Maze, nato pa nakazala, zakaj je bila v Lenzerheideju nemotivirana. Šampionko, kakršna je, zanimajo le najvišji dosežki. »Težko je bilo, ker v Areju že pred finalom nisem bila več v igri za veliki globus. Skušala sem se zbrati in narediti kaj več. Tretje mesto na superveleslalomu je bil dober rezultat, vendar tukaj nisem smučala, kot sem sposobna. Želela sem si bolje smučati, vendar po vsem, kar se je dogajalo v sezoni, z glavo skozi zid ni šlo. Bolje bi bilo, če ne bi nastopila na sobotnem slalomu. Ponoči sem bila zelo slaba. Vseeno sem šla na start, a nisem imela moči in volje. Videlo se je, da sem se šalila. Mogoče bi bilo bolje, če bi sploh ostala doma, zato na drugo progo nisem šla,« je dejala Tina Maze, ki si zdaj želi predvsem misli odklopiti od smučanja, medtem ko o sestavi ekipe še ni govorila. »Ekipa bo najboljša, tako kot vedno,« je dejala o temi, ki bo v osredju tudi po koncu sezone.

Mazejeva je sezono v skupnem seštevku svetovnega pokala končala na četrtem mestu (964 točk). V borbi za tretje mesto jo je prehitela Švicarka Lara Gut, druga je bila poškodovana Maria Höfl-Riesch. Kako dominantna je bila Mazejeva lani, kaže tudi podatek, da je letošnja zmagovalka Fenningerjeva (1371) komaj presegla razliko, s katero je Črnjanka premagala vse tekmice (drugouvrščena Höfl-Riescheva je lani zaostala za 1313 točk).

Zadovoljni Avstrijci

Lenzerheide so najbolj zadovoljni zapuščali Avstrijci. Prvič po letu 2002, ko sta bila najboljša Stephan Eberharter in Michaela Dorfmeister, so slavili tako med moškimi kot ženskami. V moški konkurenci je tretjič zapored najboljši postal Marcel Hirscher. Včeraj si je z zmago na slalomu zagotovil še mali kristalni globus. Dvoboj s Felixom Neureutherjem je bil napet do zadnjih sekund. Hirscher je vodil po prvi vožnji, na drugi pa je bil pred njegovim nastopom na vrhu Neureuther. Avstrijec je ubranil prednost, zmagal in se veselil še enega uspeha. Hirscher je krajši konec potegnil v soboto, ko je še bolj napet dvoboj za zmago v veleslalomskem seštevku pripadel Tedu Ligetyju. Američan je zmagal, Avstrijec je bil četrti, kar je pomenilo, da sta imela oba enak seštevek točk. Ker je Ligety zmagal na več tekmah, je petič postal najboljši veleslalomist sezone. aro