Nastopili sta tudi dve Slovenki, ki pa sta startali v ozadju in tam tudi končali. Vesna Fabjan je bila 40. (+8:38,9), Katja Višnar pa mesto slabša (+10:50,7).

Johaugova je danes prvič v karieri osvojila skupni seštevek svetovnega pokala. Potem ko je v Falunu zmagala na tako imenovanem trojčku, sestavljenem iz sprinta, skiatlona in zasledovalne preizkušnje, je prednost 15 sekund po sobotni tekmi zadržala tudi danes in se na koncu veselila prve skupne zmage v življenju in to pred odlično rojakinjo, šestkratno olimpijsko prvakinjo Marit Bjoergen.

Odpor Bjoergnove dokončno zlomila po osmih kilometrih

Johaugova in Bjoergnova sta danes v ospredju tekli svoj tek. Pred današnjo tekmo je imela vodilna Johaugova v skupnem seštevku sedem točk prednosti, bolj izkušena Bjoergnova je lovila četrti veliki globus skupne zmagovalke, drobna Johaugova pa ni popuščala. Bjoergnova je v prvega 2,5 kilometra nadoknadila pet sekund zaostanka, a že na naslednjem vmesnem času poltretjo sekundo spet izgubila glede na reprezentančno tekmico.

S hitrim korakom in visoko frekvenco je Johaugova še držala prednost, na polovici tekme je ta spet znašala petnajst sekund kot ob začetku tekme. Bjoergnova se ni pustila zmesti, skušala je slediti mlajši tekmici, ki pa je še povečevala prednost, na šestem kilometru je znašala že skoraj 20 sekund. Ostale tekmice so zaostajale že skoraj dve minuti. Po osmih kilometrih je Johaugova dokončno zlomila odpor Bjoergnove, saj ji je pobegnila že na slabih 30 sekund.

"Zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala so bile moje otroške sanje. To je bila ena mojih najboljših dirk v sezoni. Počutila sem se, da sem v najboljši formi in sem lahko napadala celotno progo. Imela sem res izjemne smuči, vse se je izšlo po načrtih," je povedala Johaugova.

Tekma se je za Slovenki odvila v skladu s pričakovanji

Slovenki sta nastopili v okviru pričakovanj, tekme na distancah niso njuna domena, precej bolje se počutita v sprintih, kjer sta letos vknjižili kar nekaj lepih uvrstitev, tudi na zmagovalne stopničke, Vesna Fabjan pa je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila tudi bronasto kolajno.

"Tekma se je za naši dve odvila v skladu s pričakovanji, vidi se, da forma ni več prava, kaj več pa glede na to, da sta boljši v sprintu ni bilo za pričakovati. Več smo pričakovali od petkovega sprinta, ki se ni odvil po naših željah. S sezono smo zadovoljni, če smo v preteklih letih šli korak nazaj, se je letos obrnilo, kar nas navdaja, da lahko v prihodnjih sezonah rezultate še nadgradimo", je povedal glavni trener Marko Gracer.