"Predsedstvo je bilo enotno, tako da se je glede na okoliščine odločilo, da Juretu Megliču da soglasje za prestop v Azerbajdžan. Strinjali smo se, da je Jure s svojimi preteklimi uspehi veliko prispeval Kajakaški zvezi Slovenije (KZS). Njegov prestop sicer veliko pomeni tudi za globalni kajak, saj bo zastopal državo, ki v kajakaštvu še nima tradicije, ima pa finančna sredstva za podporo športu. Na prestop je pozitivno gledala tudi Mednarodna kajakaška zveza (ICF), ki je brez težav potrdila njegovo prošnjo," je o prestopu dobitnika posamičnih kolajn s svetovnega prvenstva v Tacnu in evropskega prvenstva v Bratislavi povedal predsednik KZS Bojan Žmavc.

Selekcija za olimpijske ekipe, kjer posamezno državo lahko zastopa le en tekmovalec, je namreč huda, tako da se je dobitnik kolajn z največjih tekmovanj odločil za prestop v drugo ekipo. Kajakaška zveza Slovenije je na predsedstvu sklenila, da mu želje po nastopu za drugo državo ne bo ovirala, čeprav je Jure Meglič eden izmed najboljših slovenskih kajakašev v zgodovini in je s svojimi uspehi pomembno prispeval k slovenskemu kajakaštvu, so danes sporočili s KZS.

Magličev primer ni osamljen

Meglič bo sicer sodeloval s Fedjo Marušičem, pa tudi dosedanjim klubskim trenerjem Miho Terdičem, zimske priprave pa je opravil na Pokljuki in v Al Ainu skupaj s kolegi iz slovenske ekipe. Pri meritvah pa mu bo na pomoč priskočil tudi Janez Vodičar.

Prestop Jureta Megliča ni osamljen primer v zadnjem času. Že z lansko sezono sta za ameriško ekipo začela nastopati slalomista Francoz Fabien Lefevre in Slovakinja Dana Mann, letos pa si je mesto v drugih državah zagotovilo še 29 drugih tekmovalcev v različnih kajakaških disciplinah, nekaj jih še čaka soglasje ICF, madžarskima tekmovalcema v sprintu na mirnih vodah Tamari Csipes in Gellertu Gintliju pa so prestop zavrnili, ob tem še navajajo na KZS.