Bavarci zaščitili preste

Bavarske preste so se uvrstile na evropski seznam izdelkov z zavarovanim izvorom, tako kot šampanjec ali parmska slanina. Evropska komisija je ugotovila, da so bavarske preste »enkratno pecivo iz kvašenega testa z mehko strukturo, ki s svojo obliko simbolizira roke, sklenjene v molitev, in so posute s soljo, sirom, makom, sezamom ali bučnimi ali sončničnimi semeni«. Le preste, narejene na Bavarskem, se bodo lahko v Evropi prodajale kot originalne bavarske preste. Komisija ob tem ni zaščitila še tega, da je treba ob bavarski presti spiti superco piva.

Slovenska vina v angleškem Mercatorju

Mnogokrat se slovenski vinarji pritožujejo, da slovenska vina težko izvažajo v tujino. Toda največji slovenski vinar P & F Jeruzalem Ormož je vse presenetil s podatkom, da so lani izvozili skoraj tri milijone steklenic vina, kar je 70 odstotkov vse njihove proizvodnje. Štajersko vino je priljubljeno v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Nizozemskem in v Rusiji. V Veliki Britaniji njihova vina denimo prodajajo v trgovinski verigi Tesco, angleškem Mercatorju. Tam je med najbolj priljubljenimi vino sauvignon blanc & furmin. Tudi na Nizozemskem svoja vina prodajajo v največji trgovinski verigi Jumbo.

Ančara, novo superživilo

Po jagodah goji je Evropa odkrila novo superživilo. Ančara prihaja iz Bolivije. Je majhen sadež oranžne barve, po okusu pa je podoben meloni. Ima malo sladkorja, veliko antioksidantov in riboflavina, ki nevtralizira proste radikale molekul v krvi in tako pripomore k upočasnitvi staranja in premagovanju bolezni. Zelo naj bi bil priporočljiv za noseče ženske, saj vsebuje veliko folatov, ki pripomorejo k zdravemu razvoju krvnih celic. V bolivijski tradicionalni medicini ga uporabljajo za celjenje ran. V Evropi je trenutno na voljo le v Veliki Britaniji, pričakujejo pa, da bo kmalu zavzel police trgovin z zdravo prehrano.

Ameriški vojaki brez poceni hrane

Družine ameriških vojakov lahko nakupujejo v posebnih subvencioniranih trgovinah v vojaških bazah v ZDA in tujini. Tako so njihovi računi za hrano precej nižji. Toda Pentagon je napovedal, da bodo letos znižali subvencije v teh komisijskih trgovinah, kar je med ameriškimi vojaki povzročilo paniko. Izračunali so, da se bo prehrambni proračun vsake vojaške družine zaradi izpada subvencij povečal za skoraj 3000 dolarjev letno. Ameriška vlada sicer letno porabi milijardo in pol dolarjev za subvencioniranje hrane vojaških družin.