Svojo kariero je gradil v hotelih takrat nastajajočega imperija Ritz. Najprej v hotelu Savoy v Londonu, kjer je leta 1893 izumil slovito slaščico breskve melba. Za igralsko zvezdo Sarah Bernhardt je ustvaril jagode z ananasom in sorbetom iz curaçaa, imenovane seveda po njej, pripisovali pa so mu tudi zasluge za zrezek rossini, a se je zgodovina na koncu odločila, da ni njegova iznajdba. Legenda tudi pravi, da je ob odhodu iz Savoya odnesel s seboj tudi za 3000 evrov vina. Preselil se je v hotel Ritz v Parizu, ki je kmalu po njegovem prihodu postal najbolj modno zbirališče gurmanov. Podobno se je zgodilo tudi s hotelom Carlton v Londonu, ko je prevzel še njihovo kuhinjo. Toda najbolj legendaren obed Augusta Escoffierja je bil za nemškega cesarja Wilhema II. na čezoceanki Imperator, ko je gostil vso nemško aristokracijo. Kaiser mu je naslednji dan rekel, da je on nemški cesar, Eccoffier pa cesar francoskih kuharjev. S to oznako se je zapisal v zgodovino.