»Letošnja 53. ponovitev pokala Vitranc je mali fenomen,« je prepričan sedaj že upokojeni športni novinar in Dnevnikov urednik Jože Pogačnik, ki tekme alpskih smučarjev na kranjskogorski strmini spremlja že od samega začetka. Sprva še kot pripravljalec prog, nekaj let kasneje pa že kot novinar. »Vsekakor obstaja možnost primerjav s preteklimi tekmami, čeprav je grozljiva razlika med sedanjimi in preteklimi prireditvami. Vsi se najraje spominjamo zlatih osemdesetih let z Bojanom Križajem, Juretom Frankom, Rokom Petrovičem in Borisom Strelom. Takrat ni bilo naključje, da je navzlic veliko slabšim pogojem, kot so danes, na tekmo prišlo celo 23 tisoč gledalcev.«

Odlična organizacija ali pa se je pojavila generacija, ki šport razume drugače

Od tega je seveda minilo že vrsto let, Slovenija pa na nov uspeh svojega smučarja na domačem prizorišču čaka že vse od slalomske zmage Jureta Koširja. In čeprav je od takrat preteklo že 14 let, na podoben podvig pa bo verjetno treba čakati še lep čas, si je nastope Slovencev in preostale smučarske elite v Kranjski Gori tokrat v živo ogledalo okrog 14 tisoč gledalcev. »Slovenska športna publika je izjemno zahtevna, nemalokrat celo preveč. Vsi zahtevajo vrhunske dosežke v smučanju, atletiki, košarki, plavanju, nogometu in še bi lahko našteval. Prav zato sta tokratni tekmi nekaj posebnega, saj sta bila tekmovalna dneva po rezultatsko sušnih letih neizmerno dobro zasedena. Tudi vzdušje je spominjalo, kot da je nekdo ljudi na tekme pripeljal prek študentskih napotnic. Ali je nekomu letos resnično uspelo z odlično organizacijo ali pa se je pojavila generacija ljudi, ki šport razume drugače, ga spoštuje in ne gleda zgolj na zmago. Gre za nekaj, kar bi najraje dal preučiti psihologom,« presenečenja nad dobrim obiskom ne skriva Pogačnik, ki dodaja, da je začudenje nad prisotnostjo večtisočglave množice ob ciljni strmini izrazilo tudi nemalo tujih novinarjev.

Za prihodnost Vitranca se ni bati

Če je kratkoročna prihodnost slovenskega moškega smučanja črna, pa se za tekme v Kranjski Gori kljub temu v bodoče ni treba bati. »Na srečo je Vitranc ne glede na tekmovalne dosežke naših smučarjev toliko uveljavljen, da ima skorajda zabetoniran termin v koledarju. Je tudi član znamenitega 'Cluba 5', združenja najboljših prirediteljev tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju. Povrhu je geografska lega odlična, zelo radi pa tu nastopajo tudi smučarji. Sedaj je vse na plečih naših tekmovalcev in zveze, da najdejo zmagovalni recept,« sklene nekdanji Dnevnikov novinar.