Okrog 13.000 gledalcev je v ciljni areni v dveh dneh pozdravilo najboljše svetovne alpske smučarje, od tega jih je v Podkorenu včeraj sedem tisoč spremljalo zadnji nastop Mitje Valenčiča v svetovnem pokalu. Ker je najboljši slovenski alpski smučar v tehničnih disciplinah zadnjih let končal svoj nastop na prvi progi brez uvrstitve, se noben slovenski alpski smučar v nobeni disciplini ni uvrstil v finale svetovnega pokala, ki bo ta teden v Lenzerheideju. Gledalci, ki so v zimsko-pomladanski idili pripravili odlično vzdušje, ki Kranjsko Goro uvršča na mesto enega najboljših organizatorjev tekem svetovnega pokala, niso bili nagrajeni niti z eno slovensko točko.

Slovensko alpsko smučanje je tako na dnu, da je mučno poslušati slehernega govorca, s katerim smo se konec tedna pogovarjali. Dejstvo je, da bo treba v naslednjem olimpijskem ciklusu narediti številne spremembe. Toda problem je v tem, da alpsko smučanje niti nima svojega predsednika zbora in odbora. Zato bo moralo novo vodstvo Smučarske zveze Slovenije po vseh komedijah, ki jih je doživljalo na zadnjih dveh volilnih skupščinah, najti rešitev. To bodo razkrili danes na izvršnem odboru SZS. Predsednik Enzo Smrekar bo prvič v svojem mandatu moral povleči odgovorno potezo. Slišati je bilo, da je konec tedna v Kranjski Gori opravil številne razgovore z znanimi alpskimi smučarskimi obrazi, na podlagi katerih je s svojimi informatorji prišel do začasnega zaključka.

Olimpijski slalomski prvak Mario Matt je pokazal, da je vrhunski smučar, a mu je napaka dvojih vratc pred ciljem preprečila novo visoko uvrstitev. Bržčas bi bilo to drugo mesto, medtem ko je bil razred zase Felix Neureuther, ki je prevzel tudi slalomsko vodstvo svetovnega pokala. Nemški uspeh je z dvojno zmago včeraj dopolnil Fritz Dopfer. Presenetljivo je na dveh tekmah brez uvrstitve na zmagovalni oder ostal Marcel Hirscher, ki je sicer v skupnem seštevku svetovnega pokala za pet točk prehitel Aksla Lunda Svindala, s katerim bosta ta teden uprizorila izjemen boj v nemškem delu Švice.

Veleslalomska blamaža – osmi del

Osmič, prav ste prebrali, osmič zapored slovenski veleslalomisti v Kranjski Gori niso osvojili niti ene točke svetovnega pokala. Tokrat je bila sicer oddaljena stotinko sekunde, kolikor je Žanu Kranjcu zmanjkalo do uvrstitve na drugo progo. Smučar Novinarja je z uvrstitvijo razočaral, saj je na tekmah evropskega pokala trdo garal, da je prišel do startne številke 31, ki je pomenila odlično izhodišče za napad. Drugi slovenski alpski smučarji so bili po pričakovanju daleč od uvrstitve med dobitnike točk, znova pa je med vsemi najbolj razočaral Klemen Kosi. Mariborčan je na prvi progi za Tedom Ligetyjem zaostal za sedem sekund in 21 stotink ter na predzadnjem mestu za devet stotink ugnal Argentinca Simarija Birknerja.

»Z uvrstitvijo nisem zadovoljen. Doživel sem izkušnjo za naprej. Lahko rečem, da sem najbolj razočaran doslej, kar zadeva tekme svetovnega pokala. Če bi bil 31. z višjo startno številko, bi bilo razočaranje manjše, ker pa sem imel odlično izhodišče, je toliko večje,« je svoj nastop ocenil Žan Kranjec. Na vprašanje, v kakšni vlogi se vidi prihodnjo sezono pred tekmo v Kranjski Gori, je odgovoril: »Težko je napovedati, kaj se bo dogajalo čez eno leto. Gotovo bodo moji cilji višji kot zgolj doseganje točke svetovnega pokala. Čaka me še pomemben preostanek sezone. Imam lepo priložnost, da v finalu osvojim toliko točk evropskega pokala, da bom lahko v naslednji sezoni na tekmah svetovnega pokala tudi na slalomih startal takoj za najboljšo trideseterico. Moj cilj je namreč, da bi veleslalomu dodal še eno uspešno disciplino.«

Zmagovalec je Ted Ligety – šesti del

Gospod Veleslalom, kakršen naziv ima sijajni Američan Ted Ligety, je v soboto v Kranjski Gori postavil nov mejnik svetovnega alpskega smučanja. S šesto veleslalomsko zmago na podkorenski strmini, skupno 22. v karieri, je postal prvi alpski smučar, ki je v eni disciplini na katerem koli prizorišču dobil kar šest preizkušenj, kar mu je uspelo v enajstih kranjskogorskih poskusih. Pravi užitek je bilo spremljati na delu še enega vitranškega velemojstra Benjamina Raicha. Avstrijski veteran se je prvič na zmagovalni oder uvrstil prav v Kranjski Gori leta 1999, na slalomski tekmi, na kateri je zmagal Jure Košir. Petnajst let kasneje je na veleslalomu zasedel drugo mesto, na katero se je prebil s 17. mesta po prvi preizkušnji, za Ligetyjem pa je zaostal 18 stotink sekunde. Raich je sijajno kranjskogorsko bero kronal z deseto uvrstitvijo na zmagovalni oder, prvo po sedmih letih. Na veleslalomih svetovnega pokala pa se je v zadnjih petih sezonah do sobote le še enkrat uvrstil na zmagovalni oder, in sicer januarja leta 2012 v Adelbodnu. Z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder pa so gledalci lahko pozdravili Norvežana Henrika Kristoffersna, novo 19-letno zvezdo svetovnega alpskega smučanja, ki je v zadnjih dveh tednih dosegel še bronasto slalomsko olimpijsko kolajno ter dva naslova mladinskega evropskega prvaka.

Verdnik: Najlažje bi bilo oditi

»Za konkurenco zaostajamo. Približno sekundo do dve za najboljšimi. Naredili smo korak naprej, a še zdaleč ne prevelikega. Žan Kranjec je merilo, ki bo lahko mlade fante popeljal zraven. Toda treba ga bo priključevati boljšim ekipam. Tistim, ki imajo tekmovalce med najboljših 30. A to smo delali že letos. Ves čas je imel ob sebi Janeza Jazbeca (sredi sezone je na hitro sklenil tekmovalno kariero – op. p.), hkrati pa je tudi treniral z drugimi ekipami,« je povedal kruto realno stanje v slovenskem alpskem smučanju glavni moški trener Miha Verdnik. Na vprašanje, ali se še vidi na mestu prvega trenerja v slovenski reprezentanci, je odgovoril: »Ne bom odnehal. Najlažje bi bilo reči adijo in oditi. Ko sem se pred olimpijsko sezono priključil reprezentanci, sem si želel presežek enega tekmovalca. Tega ni bilo. Smo pa pokazali napredek. Ko sem prevzel posle, za moje mesto ni bilo vrste. Toda rekel sem, da se je treba odrinit od tal, se boriti. Iluzorno je pričakovati, da bomo imeli osem tekmovalcev med najboljših 30, kot smo jih imeli nekoč, je pa treba garati.«