Le še finale v Švici in sezona, v kateri je Mazejeva postala dvakratna olimpijska prvakinja, se bo končala. Potem ko je na dveh veleslalomih na tem prizorišču iztržila eno peto mesto in en odstop (imela pa je precej boljši izhodišči s prvim in tretjim mestom po prvih vožnjah), je danes tudi slalom končala med deseterico.

Soliden nastop Mazejeve

V tej sezoni je imela prav v slalomu pogosto največ težav na tekmah, a se je tokrat na Švedskem dobro znašla. Vremenske razmere so bile sicer zahtevne, vendar je Črnjanka tudi ob slabi vidljivosti in občasnem močnem sneženju na drugi progi odsmučala solidno ter izhodišče iz prve vožnje, deseto mesto, popravila še za eno. Deveto mesto je njena druga najboljša uvrstitev v tej disciplini po tretjem mestu v Leviju.

Slovenska ekipa je imela na slalomu še dve predstavnici. Za las je brez finala ostala Maruša Ferk, na 31. mestu v prvi vožnji je bila za drugo prepočasna le za devet stotink, brez uvrstitve pa je ostala Katarina Lavtar, ki je dan prej s 13. mestom v veleslalomu dosegla najboljšo uvrstitev v karieri.

Uspešen skupinski napad Švedinj

Največ uspeha na današnjem slalomu pa so imele Švedinje in seveda samozavestna mlada ameriška zvezdnica. Na domačem terenu so švedske smučarke uprizorile pravi skupinski napad, ki je bil zelo uspešen, zmanjkala pa jim je le pika na i. Američanka, ki je vodila že po prvi vožnji, je ostala zbrana do konca in je odbila napad skandinavskih tekmic, ki pa so z uvrstitvami od drugega do četrtega mesta, kjer so se zvrstile Maria Pietilä-Holmner, Anna Swenn-Larsson in Frida Hansdotter, tudi dosegle lep ekipni uspeh.

»Zelo sem si oddahnila, ne bi se moglo razplesti bolje. Vesela sem, da je kristalna krogla spet moja, rada pa bi se zahvalila tudi Tedu. Vedno, kadar zmaga, sem najboljša tudi jaz,« je po tekmi dejala ameriška smučarka in se spomnila tudi na izkušenejšega reprezentančnega kolega Ligetyja, ki je pol ure pred njenim uspehom slavil zmago na veleslalomu v Kranjski Gori.

V skupnem seštevku vodi Maria Höfl-Riesch

V skupnem seštevku svetovnega pokala je štiri tekme pred koncem spet v vodstvu Nemka Maria Höfl-Riesch, ki ima 1180 točk, druga je zdaj dvakratna zmagovalka veleslaloma na Švedskem Avstrijka Anna Fenninger s 1151, tretja pa poškodovana Tina Weirather iz Liechtensteina. Mazejeva je četrta z 888 točkami, peta pa Švicarka Lara Gut (856).

Poseben slalomski seštevek sezone je že odločen, saj ima po sedmih od osmih tekem Shiffrinova 538 točk. Tekmicam je prepustila le boj za srebro in bron, Frida Hansdotter je za zdaj druga s 408 točkami, Marlies Schild tretja s 325, Maria Pietilä-Holmner pa četrta z 276. Mazejeva je v tej konkurenci s 148 točkami 12.

Na finalu v Lenzerheideju bo prva tekma smuk v sredo, 12. marca, sledijo pa še preizkušnje v superveleslalomu v četrtek, slalomu v soboto in veleslalomu v nedeljo, 16. marca.