Normo je sicer izpolnila tudi Sonja Roman v teku na 1500 m, vendar dan po zadnjem roku, ki ga je postavila Mednarodna atletska zveza (Iaaf). Iaaf je potrdila nastop Krevsa na SP v Sopotu, saj nihče izmed drugih slovenskih atletov sicer ne bi nastopil, ker je Žan Rudolf, edini z normo za to tekmovanje, odpovedal nastop.

Največ lahko na SP pričakuje Šutejeva, saj jo letošnji državni rekord uvršča v širši krog favoritinj za medalje; 4,71 metra je dosegla na močnem mitingu 2. februarja v Moskvi. Po uspešno opravljen študiju v ZDA v domovini ponovno vadi pod taktirko trenerja Slavka Črneta, vadba v ljubljanski in celjski pokriti dvorani pa je prinesla preboj v svetovni vrh.

Cilj nov državni rekord

"Dvanajst nas bo nastopilo na EP, moj cilj pa je nov državni rekord, kar je že v krogu favoritinj za visoka mesta. Vse bo odvisno od dnevne forme, ne le moje, ampak tudi drugih tekmovalk. Vse smo namreč po osebnih rekordnih v okviru desetih centimetrov, zato bo tekma zelo zanimiva. Na sezono sem se dobro pripravljala, čeprav me je na začetku motilo, ker treniram sama, potem pa je steklo in sedaj sem se na to že privadila," je dejala Šutejeva, ki deli sedmi izid sezone na svetu.

Norme za SP so v veliki večini disciplin tako visoke, da ponovitev dosežkov že pomeni, da se lahko udeleženec meri na medalje. "Na Iaaf so se odločili, da bo nastopilo malo tekmovalcev, ker SP poteka le tri dni. To so storili ne le, da bi razbremenili atlete, ampak tudi zaradi televizijskih prenosov. Zame je sedaj dobro, ker sem dosegla normo, vendar mislim, da imajo tudi kvalifikacije nek svoj čar na tekmah. Ima pa to tudi negativne posledice. Če se so norme tako visoke, bo kmalu tudi manj atletov, ki se bo ukvarjalo s posameznimi disciplinami, ker ne bo motivacije in to je lahko usodno za šport," je menila Šutejeva.

Mišmaševa si želi osebnega rekorda

V ekipi bo imela največ izkušenj Tomičeva. "Teči bom skušala v okviru letošnjih dosežkov, ki so moji osebni rekordi. Moj cilj je tek med normo, 8,16 in osebnim rekordom, ki sem ga spustila krepko pod 8,10 sekunde (8,05). Od 1. februarja naprej, ko sem tekla osebni rekord, sem imela nekaj težav, zato je bilo manj tehničnega treninga in kar nekaj nihanj v dosežkih. Mislim, da bi lahko tekla pod 8,10, vendar pa bo to odvisno od tega, kako mi bo šla dnevna forma. Sem pa že nastopila na številnih velikih tekmovanjih in upam, da me ne more res nič več presenetiti," je menila Tomičeva, letošnja balkanska dvoranska prvakinja.

Mišmaševa pa bo najmlajša v ekipi. "Želim si, da bi po dveh velikih tekmah sedaj nastop končala brez padca in predvsem, da bom dobila izkušnje za naprej. Pozimi smo zelo dobro trenirali in sem tudi sedaj v dobri formi. Se pa bolj pripravljam za poletno EP, ki je bolj pomembna tekma, kot dvoransko SP. Moj cilj je osebni rekord, o uvrstitvi pa ne razmišljam, ker se zavedam, da sem ena najmlajših na prvenstvu," je dejala Mišmaševa.

Krevs bo nabiral izkušnje

Mitja Krevs je na balkanskem dvoranskem prvenstvu v Carigradu na 1500 s časom 3:43,73 dosegel dvoranski slovenski rekord. "To SP bo zame pomembno zaradi nabiranja izkušenj. V zadnjih nekaj tednih sem izboljšal svojo formo in grem v Sopot z dobrimi občutki. Nič ne morem izgubiti, lahko pa kaj pridobim. V tekih na srednjih progah so vedno taktiziranja in se lahko zgodi tudi marsikaj nepredvidljivega. Na Poljsko grem z dobrimi občutki, ker sem zadnje tri tekme opravil nad pričakovanji, posebej glede na začetek sezone. Tudi v finišu mi je uspelo zdržati ritem z na papirju veliko boljšimi tekmeci ali pa sem jih celo prehitel," je dejal Krevs.

"Rudof in Rodičeva se nista uspela dovolj dobro pripraviti za uspešne nastope na SP. Rodičeva zaradi manjših težav ni mogla delati po zastavljenem programu, Rudolf pa je po resni poškodbi v lanski sezoni jeseni začel trenirati in dobro vadi, vendar sta s trenerjem Svetlanom Vujasinom ocenila, da zaradi dvestometrskega kroga, ostrih zavojev in prerivanj ne tvegata nastopa na dvoranskem SP in bo tekmoval le v poletni sezoni," je pojasnil Martin Steiner, predsednik Strokovnega sveta AZS.