Pripravite se na slanikovo pojedino

Letos bo pust verjetno zares pregnal zimo. Zato je že sedaj čas, da si rezervirate pepelnično sredo za ribjo pojedino. V sredo, 5. marca, bo namreč v Grand hotelu Union v Ljubljani 89. tradicionalna slanikova pojedina, ki je zagotovo kulinarična prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas. Kot se za začetke posta spodobi, bodo na jedilniku samo ribje jedi. Poleg tega je v sklopu prireditve vedno tudi razstava ribjih jedi, ki so prave umetnine. Že sedmo leto zapored pa bo tudi kulinarično tekmovanje na temo ribjih jedi. Slanikova pojedina je vedno festival, ki navdušuje s kulinaričnimi kreacijami.

Tečaj kuhanja s Sophio Loren

V Akademiji Jezeršek bodo v marcu kuharski tečaji, posvečeni filmski divi Sophii Loren. Italijanka je namreč gurmanka in odlična kuharica, njena kuharska knjiga In cucina con amore, V kuhinji z ljubeznijo, pa je med italijanskimi gospodinjami zakon. Zato bodo na tečaju z Ano Šuštaršič pripravljali tipično italijansko hrano lazanje, tagliatelle, passatelle, torteline in podobno, vse skupaj pa bo obarvano s pravo mero nostalgije. Prvi tečaj bo 6. marca, nato pa ga bodo ponovili še dvakrat. Mimogrede: Sophia Loren je testenine kuhala tudi za Tita.

Ramsay jokal ob izgubi Michelinovih zvezd

Prav v tednu, ko bodo objavili nov Michelinov vodnik po Franciji in se bodo Francozi po številu restavracij s tremi prestižnimi zvezdicami izenačili z Japonci, je kuharski mojster Gordon Ramsay na norveški televiziji priznal, da je jokal, ko je izgubil dve Michelinovi zvezdici. To se je zgodilo lani v njegovi restavraciji v New Yorku Gordon Ramsay at The London, ki jo je sicer že pred petimi leti prodal, a še vedno nosi njegovo ime. Bila je prva restavracija v zgodovini ocenjevanja, ki so ji odvzeli dve zvezdici hkrati. »To je tako, kot bi izgubil dekle ali finale lige prvakov,« je priznal Ramsay in še dodal, da bi odgovornega za to najraje utopil v najlepšem norveškem fjordu.

Najslavnejši vinski kritik napadel naravna vina

Robert Parker je za vino to, kar so Michelinove zvezdice za restavracije. V svoji napovedi za leto 2014 je napovedal, da bodo letos najbolj popularna vina iz Španije, južne Italije in Kalifornije, francoska vina pa bodo v zatonu. Dotaknil se je tudi t. i. naravnih vin, ki so bila v zadnjih letih velik trend tudi pri nas. Parker meni, da bodo potrošniki uvideli, da so »naravna vina goljufija, saj resna vina brez aditivov ne obstajajo«. Prav tako je napovedal, da bodo na dražbah vrhunskih vin odkrili veliko ponaredkov. Parker sicer velja za človeka, ki usmerja globalni okus za vina.