Dvesto kvadratnih metrov ogrevalne površine neizolirane hiše z deset let starimi okni ter streho je do prenove ogreval klasični kotel na polena. Po novem se ogrevajo s 25-kilovatnim uplinjevalnim kotlom na polena Logwin Klassik. Za skladiščenje toplote in optimalno delovanje sistema so vgradili še dva 800-litrska hranilnika ogrevalne vode proizvajalca Sunsystem. Za pripravo tople sanitarne vode izven kurilne sezone so izbrali De Dietrichovo sanitarno toplotno črpalko Kaliko.

Kaj so povedali domači

Pri starem načinu ogrevanja so zakurili vsako jutro in nato dodajali polena vsaki dve uri do poznega večera, kar pa ob nizkih temperaturah ni zadostovalo, saj je bilo zjutraj v hiši tudi pod 18 stopinj Celzija. Lastnik je dejal, da je po novem skozi velika polnilna vrata kotla Logwin Klassik zelo preprosto nalagati polmetrska polena. Večinoma zadošča samo polnjenje komore enkrat dnevno, saj je toplotne energije, ki jo kotel oddaja v hranilnik, dovolj za ves dan. V prehodnem obdobju je polna komora zadoščala celo za dva dneva, nekajkrat v letošnji zimi pa je gospod v istem dnevu še enkrat naložil. Predvsem pa je v hiši toplo, saj je temperatura konstantno 22 stopinj Celzija.

Domači so navdušeni tudi nad avtomatskim vžigalnim sistemom, ki ponuja velik komfort. Kotel namreč poskrbi za vžig popolnoma sam – bodisi takoj, bodisi kasneje, ko se po daljšem nedelovanju ponovno pojavi potreba po ogrevanju bivalnih prostorov.

V smehu gospod Pavlin priznava, da je potreboval kar nekaj časa, da se je privadil le enkrat tedenskemu čiščenju pepela. Navada je pač železna srajca in prehod z večkratnega dnevnega čiščenja na enkrat tedensko je precejšna sprememba. Pohvalil je posodo za pepel, ki omogoča preprosto odstranjevanje pepela brez čezmernega prašenja in raznašanja tega prahu. Po novem čisto in urejeno kotlovnico obišče tudi žena, ki je pohvalila preprosto upravljanje kotla, saj so vse potrebne informacije zapisane na upravljalni enoti v slovenskem jeziku.

Zakonca Pavlin sta ocenila vsaj 35-odstotni prihranek pri stroških ogrevanja v primerjavi s prejšnjim sistemom. »Če bi vedela prej, kaj vse bova z investicijo v uplinjevalni kotel Logwin Klassik pridobila, bi se že zdavnaj odločila za ta korak.« Pohvalila sta tudi preprosto vgradnjo kotla, ki je zlahka šel skozi manjša vrata stare kotlovnice, ter možnost prilagajanja smeri odpiranja vrat (levo/desno), ki jima je olajšala postavitev kotla na želeno mesto.

Več informacij o ogrevalnih sistemih Windhager in De Dietrich lahko dobite na spletni strani www.veto.si, po elektronski pošti info@veto.si ali na telefonski številki 040 744 436.