Korošica je na zahtevnem smuku, katerega start je bil zaradi megle prestavljen za dve uri in pol, ob prihodu v cilj zaostala le za Fenningerjevo, za 32 stotink sekunde, do konca tekme pa jo je nato prehitela le še Fischbacherjeva, ki ji je napad iz ozadja v celoti uspel, startala je kot 29., ter je ob prihodu v cilj za 15 stotink prehitela rojakinjo za dvojno avstrijsko zmago. Končni zaostanek Mazejeve za zmagovalko pa je nato znašal 47 stotink sekunde. Superveleslalomska olimpijska prvakinja iz Vancouvra Fischbacherjeva je pred Crans Montano v svetovnem pokalu slavila dve zmagi februarja 2008 na superveleslalomu v Sestrieru in februarja 2009 na smuku v Banskem. V Crans Montani je vpisala prve stopničke po januarju 2010.

»Po osvojenih olimpijskih kolajnah je bilo dosti lažje iti naprej«

"Zelo lepo je in mislim, da sem lahko zelo zadovoljna s predstavo, še zlasti, ker sem na treningu še iskala občutke na tej zahtevni progi, na kateri je bilo res težko smučati. Videlo se ni nič, tudi počutila se nisem tako, da bi lahko veliko tvegala, sem pa vseeno precej za pogoje, ki so bili na progi, še vedno pa je bilo tveganje zelo obvladano. Serviser Andrea Vienello mi je znova pripravil zelo dobre smuči. Po ravnini sem kar letela, neverjetno, in sem skočila zelo daleč tako, da sem bila čisto presenečena in sem si mislila, da bo rezultat dober," je po tekmi dejala Mazejava.

Čeprav je v Sočiju z dvema zlatima olimpijskima kolajnama zaokrožila niz uspehov na največjih tekmovanjih, 30-letna Mazejeva ni izgubila motivacije za svetovni pokal: "Dokler bom na startu, se bom pognala ven z željo po dobrem smučanju, ta občutek, ko daš vse od sebe, me navdaja z zadovoljstvom. Po osvojenih olimpijskih kolajnah pa je bilo vseeno dosti lažje iti naprej, svoj cilj sem namreč dosegla, seveda pa ostajajo stvari v svetovnem pokalu še vedno odprte, moj zaostanek za vodilno je sicer velik, šla bom s tekme na tekmo in poskusila narediti vse in, kar bo, bo."

Še vedno upa v ubranitev kristalnega globusa

Glede ubranitve velikega kristalnega globusa pa pravi: "Če bom na vsaki od preostalih tekem čim bolj spredaj, je prav vse mogoče, res pa je, da gre za precejšnjo misijo nemogoče. Tudi tekmice se zavedajo mojih sposobnosti ter vedo, da, kolikor sem zapravila na začetku sezone, sem zapravila, zato zdaj nimam več kaj za izgubiti, temveč lahko samo še pridobim."

Mazejeva ima sedem tekem pred koncem sezone še vedno teoretične možnosti za ubranitev naslova zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark. Vodilna Nemka Maria Höfl-Riesch je smuk končala za Mazejevo na devetem mestu in ima na svojem računu 1108 točk, Mazejeva (814) na četrtem mestu skupno zaostaja 294 točk, pred njo pa sta še poškodovana Tina Weirather (943) iz Liechtensteina in Fenningerjeva (951). Prav tako ni odločen niti boj za smukaški mali globus za zmago v posebnem seštevku discipline. Höfl-Riescheva ima 504 točk, druga Fenningerejeva pa zaostaja 80 točk in ima pred zadnjim smukom v sezoni v Lenzerheideju še teoretične možnosti za zmago v smukaškem seštevku. Mazejeva (393) je na četrtem mestu.

Nastopili sta še dve Slovenki Ilka Štuhec je bila z zaostankom 3,17 sekunde 27., Maruša Ferk, z zaostankom 3,28 sekunde pa je točki ujela z 29. mestom.

V Crans Montani so izvedli le eno tekmo, za danes predvidena superkombinacija je namreč po spremembi sporeda odpadla. Pred sklepnim dejanjem sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju žensko karavano prihodnji teden, od četrtka do sobote, čakajo še tri preizkušnje v Aareju, dva veleslaloma in slalom.