Obmorski Soči se je tudi včeraj pokazal v prekrasni olimpijski luči, ko je Slovenija na večerni podelitvi kolajn s tremi športnimi junakinjami igrala eno najvidnejših vlog. Iz hribov smo prispeli ob sončnem zahodu, na kratki poti iz glavnega tiskovnega središča do olimpijskega kompleksa dvoran in stadiona Fišt pa smo občudovali prekrasno dvorano Bolšoj. Ta ponoči na strehi osvetljuje zastavi hokejskih gostujočih reprezentanc in rezultat. Včeraj sta se bohotili češka in švedska zastava, danes pa bodo v najlepši ruski dvorani po desetih dneh bivanja v olimpijski vasi končno stopili na led tudi slovenski hokejisti.

Prva junakinja včerajšnjega večera je bila biatlonka Teja Gregorin. »Po 24-urnem čakanju končno držim kolajno. Priznam, da so se mi na odru tresle noge. Ob igranju beloruske himne sem podoživljala svoj nastop. Če bi se mi na strelišču tako tresle noge, ne vem, če bi zadela kakšno tarčo,« so bile besede Teje Gregorin, ki je na sinočnjem večernem programu devetih kompletov kolajn prva od Slovenk prejela prigarano odličje, bronaste barve. »Velikokrat sem razmišljala o tem, s kom bi bila najraje na zmagovalnem olimpijskem odru. Ne bi si mogla želeti bolj eminentne družbe, kot sta Belorusinja Darja Domračeva in Norvežanka Tora Berger. To sta najboljši biatlonki tega trenutka. Kako so tekmice sprejele mojo kolajno? Zelo so mi jo privoščile. Tolikokrat, kolikor sem se uvrstila med četrtim in desetim mestom, se ni nobena druga biatlonka, zato so mi res čestitale iz srca,« je odgovarjala Teja Gregorin, ki ima za sabo povsem neprespano noč. Preveč je bila nabita z emocijami, včeraj popoldan pa je spala le eno uro. Obiskala je še češkega fizioterapevta, da ji je zdravil še vedno bolečo ramo ter bila eno uro na sobnem kolesu. »Če bom čez štiri leta branila olimpijski bron? Gotovo ne! Po tej sezoni si bom vzela daljši počitek. Ne le dvotedenskega kot običajno. Če bom pogrešala treninge, se bom vrnila, če ne... Še prej pa bom na obeh olimpijskih preizkušnjah, ki me še čakata, dala vse od sebe. Moj cilj je, da na eni tekmi zadenem vse tarče, kar mi v tej sezoni še ni uspelo,« nam je tik pred kasnejšim poslušanjem Zdravljice povedala bronasta biatlonka.

Tri minute kasneje se nam je v mešani coni po podelitvi kolajn v sprintu v prosti smučarski tekaški tehniki pridružila Vesna Fabjan. »Bolj malo sem spala. Adrenalin kar ni popustil. Čas sem si krajšala s tem, da sem spremljala, kakšen cirkus se dogaja doma. Odziv je bil nor. Cela Besnica je bila na nogah. To so moji najboljši in najzvestejši navijači. Vsi so name ponosni, najbolj pa moji domači,« je ponosno razlagala Vesna Fabjan, ki se je v nadaljevanju večera nastavljala fotografskim objektivom. Slovenska smučarska tekaška junakinja je še povedala, da so ji obveznosti vzele preveč energije, da bi danes startala na 10 kilometrov v klasični tehniki.

Vrhunec večera je bil, ko so na zmagovalni oder prišle najhitrejše smukačice. Tina Maze je imela posebno čast, da je prejela zgodovinsko prvo slovensko olimpijsko kolajno v pravi podobi. Olimpijska »sozmagovalka« Švicarka Dominique Gisin namreč na njej ni imela vgravirane discipline, saj organizatorji niso računali, da si bosta zlato kolajno delili dve tekmovalki. Dolžnost bodo opravili naknadno. »Ko so me poklicali na zmagovalni oder, se nisem mogla zadržati, da nisem stopila na najvišjo stopničko. Z Dominique sva se dogovorili, da bova to storili skupaj, a sem storila napako. Povsem sem bila prevzeta, zato sem spet naredila nekaj po svoje. Tisočkrat sem se ji že opravičila in še se ji bom,« je nekaj minut po poslušanju Zdravljice smeje priznala napako zlata slovenska olimpijka.

»Prizor, ki je nastal na podelitvi z delitvijo prvih mest, je bil čuden. Slovenska zastava je bila sicer obešena nad švicarsko, a vseeno je bilo videti čudno, saj se je čutilo, da organizatorji niso bili pripravljeni na takšen položaj. Upam, da bodo po tem, kar se je zgodilo tu, vodilni razmišljali, da bodo tudi v alpskem smučanju uvedli fotofiniš,« trdi Tina Maze, ki je na vprašanje, če misli, da bi v fotofinišu premagala Dominique Gisin, odgovorila, da zanesljivo. »Sicer je do Sočija od gorske olimpijske vasi malce daleč, a je prijetno opraviti dolžnost in priti po olimpijsko kolajno. Morala bi se dogovoriti z Dominique, ki je pilotka, če bi me morda lahko peljala po zraku,« je nadaljevala Tina Maze, ki je priznala, da o sobotnem superveleslalomu, na katerem bo branila olimpijsko srebro, že razmišlja in računa na novo vrhunsko uvrstitev.

»Napišite, da smo Slovenke, ki na teh igrah osvajamo kolajne, generacija fenomenov. Lepo je bilo videti iskrice v Tejinih in Vesninih očeh. Vesela sem za obe punci. Za Tejo sem vedela, da je vrhunska športnica, Vesna pa je prehodila težjo pot,« je Črnjanka sklenila nepozaben slovenski večer v Sočiju. Na njem ni bilo vodje slovenske olimpijske reprezentance Petre Majdič, ker je zaradi obveznosti za dva dni odpotovala v domovino, jutri pa se bo vrnila v gorsko olimpijsko vas.