Kompaktne fluorescentne žarnice vam lahko pomagajo varčevati z energijo, vendar imajo svoje omejitve, zato so LED-žarnice ali halogenke boljša izbira. LED-žarnice trajajo na tisoče ur, hkrati pa proizvajajo prijetno, prilagodljivo svetlobo, kot so pokazali nedavni testi. LED-žarnice postajajo vedno bolj dostopne, saj njihove cene počasi padajo. Halogenke so manj učinkovite kot LED- ali kompaktne fluorescentne žarnice, vendar pa so od deset do štirideset odstotkov bolj učinkovite kot standardne žarnice, med drugim pa tudi trajajo dlje.

Pogosto preklapljanje

Hitro vklapljanje in izklapljanje kompaktnih fluorescentnih žarnic po navedbah strokovnjakov zmanjša njihovo življenjsko dobo za kar 85 odstotkov. Nekateri znanstveniki so izračunali, da kompaktne fluorescentne žarnice prenesejo le okoli sedem tisoč ciklov vklopov in izklopov.

Če želite maksimalno izkoristiti svojo investicijo v razsvetljavo, potem vam priporočamo, da za prostore, kjer boste luči pogosto prižigali in ugašali, izberete halogenske žarnice, saj dobro prenašajo preklapljanje, hkrati pa so še vedno bolj učinkovite od običajnih žarnic. Če si lahko to privoščite, so tudi LED-žarnice dobra izbira, saj dolgo trajajo in vam ni treba skrbeti, da bi predčasno pregorele.

cfl_izklop.jpg

Mrzla mesta

Kompaktnim fluorescentnim žarnicam mraz ne ustreza, zato počasneje delujejo, zmanjša pa se tudi njihova življenjska doba, še posebno, če so nameščene na prostem ali v neogrevanih prostorih v hladnem podnebju. Res je, da obstajajo nekateri modeli, ki so izdelani prav za hladno vreme, vendar pa je večina takih, ki niso namenjeni nizkim temperaturam, zato vam svetujemo, da pri nakupu preverite oceno proizvajalca.

Tako imenovane hladnokatodne kompaktne fluorescentne žarnice se tudi bolje obnašajo pri hladnih temperaturah, prav tako se z lahkoto prižgejo, vendar pa jih boste težko uporabili v primerih, ko boste želeli zares veliko svetlobe, saj takih modelov ni. LED-žarnice so po drugi strani strpnejše do nizkih temperatur in se v mrazu ne kvarijo tako pogosto. Prav tako mraz ne seže do živega halogenkam, vendar te ne trajajo tako dolgo kot LED- ali kompaktne fluorescentne žarnice, hkrati pa tudi porabijo več energije.

Mesta, ki so izpostavljena vibracijam

Žareči del kompaktnih fluorescentnih žarnic je izdelan iz stekla in če se ta razbije, se sprosti manjša količina živega srebra, zato je dobro, da se takim nesrečam izogibate. To pomeni, da kompaktne fluorescentne žarnice niso najboljša izbira pri napravah, ki so izpostavljene tresljajem. Nekaj modelov obstaja, ki so izdelani za milejše vibracije, kot so na primer stropni ventilatorji, vendar pa jih je težko najti.

Dobra alternativa so LED-žarnice, ki že več let služijo za razsvetljavo industrijskim napravam, saj so trdne in zmogljive, zato so več kot primerne za rudnike, tovarne pa tudi za prometno signalizacijo. Halogenke so primerne za milejše tresljaje, vendar lahko vibracije poškodujejo svetilno nitko ter skrajšajo življenjsko dobo teh žarnic, hkrati pa halogenke vsebujejo steklo, ki se lahko hitro zdrobi.

cfl_ventilator.jpg

Zatemnitev luči

Večina kompaktnih fluorescentnih žarnic ni primerna za zatemnitev, vendar obstaja nekaj modelov, ki ponujajo tudi to možnost. Večina teh se ne sklada s tradicionalnimi zidnimi stikali za zatemnitev, obstajajo pa novejše stikalne plošče, ki se jim prilegajo. Nekatere kompaktne fluorescentne žarnice imajo v predstikalno napravo že vgrajeno stikalo za zatemnitev, vendar to ni vedno priročno. Celo z najboljšimi predstikalnimi napravami za zatemnitev se kompaktne fluorescentne žarnice ne zatemnijo tako gladko ali v celoti kot navadne.

Če potrebujete možnost zatemnitve, so halogenke boljša izbira. LED-žarnice se sicer prav tako lahko zatemnijo ter se skladajo z mnogimi stikali, vendar večina ne omogoča tako gladke zatemnitve, kot jo nudijo običajne žarnice.