Za popularizacijo švedskega stila sta verjetno najbolj zaslužna švedski umetnik Carl Larsson in pohištvena znamka Ikea. Na razvoj sloga pa je močno vplivalo tudi vreme v Skandinaviji – predvsem pomanjkanje naravne svetlobe zaradi dolge zime. Zato je za švedski stil značilno vse, kar je svetlo, bledo, zračno in sijoče, od bledih sten, talnih oblog in pohištva, ki odraža naravno svetlobo, do dekorativnih podrobnosti. Prostori, opremljeni v tem slogu, so veseli, mirni in topli celo v najhladnejših zimskih dneh.

svedski_stil_opremljanja_1.jpg

Podrobnejše značilnosti švedskega sloga

Stene, tla, pohištvo in dodatki naj bodo obarvani v blede tone bele, kremne, nežno rumene, nežno rožnate, pastelno zelene in golobje sive barve. Te površine dodatno okrasite z zlatimi ali rdečimi detajli. Poleg belih odtenkov je najpogosteje uporabljena barva v tem slogu modra. Nežne modre nianse namreč ustvarjajo občutek svežine, čistosti, obenem pa jih z lahkoto usklajujemo z drugimi barvami, značilnimi za švedski slog. Na belo podlago prostora se odlično podajo rdeči poudarki na tapetah, dekorativnih tkaninah in ne nazadnje cvetličnih potiskih.

swedish2_sc.jpg

Pohištvo

Za švedski stil pohištva so značilne kombinacije čistih linij in nežnih oblin. Oblazinjeno pohištvo na elegantnih lesenih nogah je najboljša izbira, čeprav lahko izberete tudi pohištvo iz svetlo pobarvanega lesa. Posteljno vzglavje naj bo poudarjeno in oblazinjeno, nad posteljo pa si lahko omislite tudi baldahin iz svetle prosojne tkanine. Dodaten prostor za posedanje ustvarite s preprostimi klopmi, ki imajo nežen dizajn. Da ublažite podobo, v prostor dodajte okrasne blazine in vzglavnike. Oblazinjeno pohištvo z lesenimi okvirji naj bo preprosto.

svedski_stil_opremljanja_4.JPG


Med vrstami lesa izberite svetle sorte, na primer les breze, belega bora, bukve in jelše. Lesene površine so pogosto pobeljene ali prebarvane v blede bele ali kremne odtenke. Večina lesenega pohištva je bodisi bele, smetanove, nežno sive bodisi druge svetle barve. Odločite se tudi za enostavno tkane tkanine iz bombaža ali platna, ki v sobo dodajo razgibane teksture. Za dekoracijo pa izberite majhne cvetlične vzorce, črte, okrasne trakove in druge dodatke.

Več fotografij bivalnih prostorov, opremljenih v lahkotnem švedskem stilu, pa si oglejte tukaj.